Zagorska Hitna pohvaljena da ima najbolje rezultate reanimacije u Hrvatskoj

Autor E. Lacković



Jučer je službeno otvorena još jedna Ispostava Zavoda za hitnu medicinu KZŽ i to u Mariji Bistrici.

Zagorje sada ima najbolju pokrivenost hitnom 5.JPG

Riječ je o novoj ispostavi, drugoj takvoj nakon što je dan prije ista počela s radom i u Pregradi. U novoj ispostavi radi 15 novih djelatnika u tzv. T1 timu koji će od 0 do 24 sata dežurati za područje Marije Bistrice i okolice, što je i iznimno važno za mjesto koje godišnje posjeti i preko 800 tisuća hodočasnika i turista. - Otvaranjem Ispostava u Pregradi dan ranije i u Mariji Bistrici uz 85 dosadašnjih zaposlenika, sada ih je još 30, a početkom godine kada s radom započnu T2 timovi u ispostavama Klanjec i Konjščina zaposlit će se još 24 djelatnika. Svaka ispostava ima dva vozila i svu opremu prema potrebnim standardima - naglasio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić i dodao da će se sa novom mrežom hitne medicine postići da svi stanovnici kojima zatreba hitna medicinska pomoć budu zbrinuti u zlatnom satu, tj da se do njih dođe za 20 minuta, čak i prije i da oni budu bolnički zbrinuti unutar sat vremena.

 I načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički zahvalio je svima koji su pomogli da do početka rada ove ispostava zaista i dođe, uz županiju, župana Željka Kolara i predsjednice skupštine KZŽ-e, zahvalio je i saborskom zastupniku Žarku Tušeku, kao i bivšem ministru zdravstva Dariju Nakiću, za čijega je mandata ova odluka donesena. Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević je pohvalila rad Zavoda za hitnu medicinu KZŽ-e istaknuvši da imaju među najboljim rezultatima reanimacije u Hrvatskoj.

Ne postoji načelnik i gradonačelnik koji nije lobirao za poboljšanje mreže hitne medicinske pomoći u Zagorju, i na tome smo svima zahvalni, kao i nekim saborskim zastupnicima, no konačan dogovor postignut je u trokutu ministar Dario Nakić-ravnateljica Grba - KZŽ -  istaknuo je župan Željko Kolar. Dodao je da je u pripremu i opremanje djelatnika dva nova tima uloženo 400.000,00 kn, a slijedeći tjedan isporučit će se  dva nova vozila u hitnu medicinu KZŽ, a za sljedeću godinu izdvojeno je dodatnih 2.000.000,00 kn za nova tri automobila i dodatnu  oprema. Ispostavu Zavoda za hitnu medicinu KZŽ u Mariji Bistrici, kao i sve djelatnike  na kraju svečanosti blagoslovio je rektor Svetišta MBB-e preč. Domagoj Matošević. Prva dežurna ekipa još za vrijeme trajanja svečanosti imala i prvu intervenciju.

NAjčitanije