Zagorska krijesnica podarila 22 nove kajkavske skladbe

Autor

Ovogodišnji 10. jubilarni glazbeni festival Zagorska krijesnica održan u dvije večeri zabavnoj i narodnoj podario je 41

p_951549krijesnica23.jpg
Ovogodišnji 10. jubilarni glazbeni festival Zagorska krijesnica održan u dvije večeri zabavnoj i narodnoj podario je 41 novu skladbu. Narodna večer okupila je 22 izvođača sa kajkavskog govornog područja. Soliste je pratio Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem naestra Siniše Leoploda.


Svi tekstovi narodne večeri su na kajkavskom dijalektu, a cilj organizatora ovog festivala Radia Hrvatsko zagorje Krapina je da uz kajkavski dijalekt Krijesnica promiće i melos kajkavskih krajeva. Sadržaji pjesama najvećim su djelom zavičajne tematike.

Osim domaćih izvođača Podvinčana, Kavalira, Gordane Ivanjek, Sinova Zagorja, Lepih Cajtov, publiku u dvorani oduševio je i nastup Ravnogorskih tamburaša, Jasne Doležal, Paule Jusić, Vida Baloga, Emine Grahovec i sastava Svirci, Licitari i mnogi drugi. Na narodnoj večeri dodjeljene su i nagrade za najizvođeniju pjesmu sa 9. festivala Krijesnice, a to je skladba Zagorci su dečki pravi. Kristalnim vazama nagrađeni su izvođaći Mirko Bačić i satav Purgeri, autor glazbe Marijan Jergović, autor teksta Neno Zuban te za aranžman Darko Berović i Branko Maglajac Megla.

Kroz ovih deset godina Krijesnica je doživljavala velike pomake i promjene. Počelo je od okupljanja zagorskih glazbenika u Festivalskoj dvorani a danas je to jedan od respektabilnih festivala kako u zabavnoj večeri tako i u narodnoj. Govoreći o ovom festivalu maesto Siniša Leopold kazao je kako Krijensica sve jače i jače svijetli na obzorju hrvatske glazbene scene.- Prvih 10. let je iza nas i nek bu još mnogo takvih - poručio je maesto Siniša Leopold.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije