Zagorska posla o osiguranju mladica legendarne Gupčeve lipe

Autor

Jesu li mladice legendarne Gupčeve lipe već uzgojene ili će tek biti, pitanje je koje se u javnosti nameće nakon svega š

p_989326Gupceva_lipa_max.jpg
Jesu li mladice legendarne Gupčeve lipe već uzgojene ili će tek biti, pitanje je koje se u javnosti nameće nakon svega što se događa sa sadnicama Gupčeve lipe.



Naime, u veljači ove godine iz Odjela za oplemenjivanje i šumsko sjemenarstvo Šumarskog instituta iz Jastrebarskog odrezali su prvih pedesetak grančica s Gupčeve lipe kako bi se osigurala nova stabla.

Tada je rečeno da će se obaviti DNA-analiza za određivanje strukture stabla te da će trebati godinu dana za uzgoj plemki, a nakon dvije godine presadit će se i dalje uzgajati. S druge stane, nedavno je Ekološko društvo iz Oroslavja darivalo u Petrovskom sadnicu Gupčeve lipe, a navodno je to činilo i prije.

- Ideja o potomku legendarne Gupčeve lipe potekla je na molbu Eko-Omblića, udruge koju čini otprilike 400-tinjak djece iz Rijeke dubrovačke, Dubrovnika i Mokošice. Potaknuti njihovom molbom članovi Ekološkog društva Oroslavje još 2002. su u čašicama jogurta i u gredicama uspješno uzgojili sadnice. Tako je njih 16, visine 40 cm, 2004. otputovalo u Rijeku dubrovačku, a mališani su ih posadili u svom ekocentru kaže Dunja Horvatin, predsjednica oroslavskog ekološkog društva.

Predsjednica donjostubičkog TZ-a Marija Krušelj navodi kako će tek sadnice s certifikatom o podrijetlu, odnosno rodnom listu, biti dokaz kako se doista riječ o potomcima Gupčeve lipe.

- Iz sjemena Gupčeve lipe ne možete sa sigurnošću uzgojiti mladica. Prave sadnice za nas i hrvatski genofond zaštićenih stabala uzgajaju stručnjaci u Šumarskom institutu. Tako nije istinita priča da sadnice Gupčeve lipe rastu čak i u Dubrovniku. Oni rastu pod budnim okom stručnjaka, a obradovat će nas u proljeće iduće godine kazala je Marija Krušelj.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije