Zagorske frizerke o najavljenim dizanjima cijena: 'Neće biti bombastičnog poskupljenja'

Predsjednica Ceha frizera i kozmetičara KZŽ rekla je kako je naša županija među najnižima s cijenama frizerskih usluga te kako najavljena poskupljenja nisu vezana samo na generalna poskupljenja hrane, režija, goriva, kao ni na uvođenje eura, već i na poskupljenje materijala. - Ne treba se bojati da si netko neće moći priuštiti šišanje, to nije istina, jer će se raditi o manjim poskupljenjima od maksimalno 20 posto – istaknula je Višnja Loparić

frizerski salon.JPG

Nakon poskupljenja hrane, goriva i energenata, mnoge su uslužne djelatnosti najavile poskupljenja, pa se tako mnogo pisalo o tome kako će cijene, primjerice, frizerskih usluga skočiti toliko da si mnogi više neće moći priuštiti ni šišanje. Iz Ceha frizera najavljeno je kako svojim cijenama će morati pratiti ostala poskupljenja kako bi mogli pozitivno poslovati, a ne s gubicima, iako će se i to desiti mnogima koji bi mogli i zatvarati radnje.

Sve poskupljuje

Predsjednica Ceha frizera i kozmetičara Krapinsko – zagorske županije Višnja Loparić rekla je kako će do dizanja cijena usluga frizera svakako doći i u našoj županiji. – No, sigurno to neće biti tako bombastična poskupljenja kako se priča. Kolege u našoj županiji trebale su još lani dizati cijene, međutim nisu, tako da je naša županija poznata po niskim cijenama frizerskih usluga, ako gledamo usporedno s drugim županijama, pritom ne misleći na Zagreb – rekla je Loparić, koja je i sama vlasnica frizerskog salona već 36 godina. Dodala je i kako se na poslovanje zagorskih frizera odrazila i korona, jer ne samo da se nije radilo za vrijeme lockdowna, nego se obim posla i nakon toga smanjio te se osjetio pad prometa. Ipak, imamo i friških novootvorenih obrta, gdje su mlade frizerke koristile poticaje za samozapošljavanje. Istaknula je kako najavljena poskupljenja nisu vezana samo na generalna poskupljenja hrane, režija, goriva, kao ni na uvođenje eura, već radi poskupljenja materijala. - Ne treba se bojati da si netko neće moći priuštiti šišanje, to nije istina. Mislim da ta dizanja cijena, barem u našoj županiji, klijenti neće previše osjetiti, jer će se raditi o manjim poskupljenjima od maksimalno 20 posto – pojasnila je predsjednica županijskog Ceha.

'Cijene u Zagorju su preniske'

Ne gledajući grad Zagreb, gdje se minimalne cijene muškog šišanja kreću oko 70 kuna, prema cjenicima dostupnima na internetu, cijene muškog šišanja su 30 do 40 kuna kako u našoj županiji, tako i u susjednima, primjerice u Varaždinskoj. Ukoliko pretpostavimo da je u sat vremena moguće obaviti 3, maksimalno 4 muška šišanja po 40 kuna, dolazimo do satnice od svega 120, odnosno 160 kuna, što je zapravo malo, ako znamo da satnice bilo kakvih majstora danas nisu ispod 200 kuna, a pod majstore svakako spadaju i frizerke koje su profesionalke u svojoj struci. Da će uskoro mijenjati cjenik, potvrdila nam je i Anita Nikić, vlasnica Frizerskog salona Katarina u Oroslavju, koja ima i dvije zaposlene djelatnice. Rekla je kako će se dizanje cijena odnositi uglavnom na usluge bojanja kose i pramenova, jer je cijena materijala otišla u zrak. – Isto tako, moram i povećati plaće, jer mislim da mi je to obveza prema zaposlenima, obzirom da je život poskupio u svakom smislu. Naše cijene u Zagorju su svakako preniske i stvarno nam ostane jako malo, ja koja puno radim i po 11 sati dnevno trebala bi zaraditi dvije plaće, ali kad sve zbrojim i oduzmem nije to baš tako – rekla je Nikić, dodavši kako su njezini klijenti već spremni na povećanje cijena te pitaju zbog čega to već nije napravljeno. Radit će se, kaže, o povećanju 10 do 30 kuna, stoga smatra da se to neće odraziti na dolaske klijenata. Naglasila je i kako će s novim povećanjem cijena mnogi frizeri koji sada nisu u sustavu PDV – a prijeći prag od 300 tisuća kuna, što bi ih svrstalo u kategoriju obrta u sustavu PDV – s te je to problem s kojim će se zasigurno mnogi susresti, obzirom da će ovo planirano povećanje cijena biti dovoljno samo da se nadoknadi porast troškova. U tom slučaju, ni planirano povećanje neće biti dovoljno, već će frizeri morati ili unaprijed uračunati u cijene stavku PDV – a ili naknadno dizati cijene ukoliko uđu u novu poreznu kategoriju.

Zasad na istim cijenama

Cityspacentar u Zaboku nudi brojne usluge od solarija, anticelulitnih tretmana, masaža, pedikura, manikura, njege lica i slično. Vlasnica Ana Šaronja rekla je kako su na cjenicima trenutno iste cijene kao i lani, a hoće li dizati cijene usluga, još nije odlučila. – Mnoge su stvari poskupile, od energenata, robe i materijala, primjerice mi to poskupljenje vidimo samo na onom najosnovnijem što nam je potrebno za rad, a to su rukavice i potrošni materijal. Dakle, ta poskupljenja zapravo bismo i mi trebali negdje ukalkulirati, no zasad smo ostali na istim cijenama, radi klijenata – kaže Šaronja, dodavši kako buduće eventualno dizanje cijena nema veze s uvođenjem eura, već upravo s poskupljenjima, zbog čega je potrebno donijeti računicu oko toga jeste li profitabilni ili ne. – Razlika u cijeni neće biti drastična, bit ćemo maksimalno korektni, jer uz cijenu koju klijenti plaćaju dobivaju i vrijednu uslugu te time vjerujem da će krug klijenata ostati netaknut – zaključila je vlasnica Citycpacentra Zabok.