ZAGORSKI BRANITELJI O PRESUDI ŠEŠELJU: To je suludo, sramotno i neprihvatljivo!

Oslobađajuća presuda koju je jučer za Vojislava Šešelja donio Haški sud, podigla je na noge čitavu javnost

Vojislav8.jpg

Šešelj, kojem je suđenje započelo 2007. godine, a teretilo ga se da je poticao na progon, etnička čišćenja i ubojstva, nepravomoćno je oslobođen po svim točkama optužnice. Sud je u obrazloženju ustvrdio kako su nedostajali ključni dokazi prema kojima bi sud utvrdio bilo kakav oblik kaznene odgovornosti protiv njega. Osim što je konstantno širio govor mržnje protiv nesrpskog stanovništva te se zalagao za ideju velike Srbije, Vojislav Šešelj organizirao 30.000 dobrovoljaca, koje je poslao u Hrvatsku i BiH, gdje su činili zločine na području Vukovara, Zvornika, Sarajeva, Mostara, Nevesinja i Hrtkovaca.

Kako gledaju na oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju pitali smo sudionike Domovinskog rata i čelnike braniteljskih udruga u našoj županiji.

Stjepan Pavliša, predsjednik zagorske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske istaknuo je da je oslobađajućom presudom Šešelju šokiran. - Potpuno mi je nevjerojatno da je presuda oslobađajuća. To je presuda koja je zapravo u korist Srbije kao agresora, kao i Vojislava Šešelja koji je širio i provodio raseljavanja, genocid i brojne zločine. Nezamislivo mi je da su suci takav ekstremizam kakav je Vojislav Šešelj provodio i kakav još uvijek provodi ocijenili kao nešto normalno – istaknuo je Pavliša. Kaže, Šešelj i dalje svoje ideje mržnje širi i javno priopćava pa tim više nije jasna odluka Haškog tribunala. - Šokatno je kako je zapadni svijet jedno takvo ponašanje koje je svojevrsni fašizam, svojom odlukom proglasio prihvatljivim i donio presudu koja je negativistička prema onim zemljama u kojima se provodila agresija – naglasio je Pavliša.

Presudom Šešelju šokiran je i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i načelnik Zlatar Bistrice, Žarko Miholić. - Presuda je stvarno sramota, nitko to ni u snu nije očekivao. To je neprihvatljivo, ovakvom presudom bačena je ljaga na sve žrtve rata, poginule, invalide, one koji su ostali bez obitelji, imovine, kojima se promijenio život u to vrijeme. To mi izgleda kao luda prvoaprilska šala. Ovo je totalna blamaža i Haškog suda, nešto neočekivano, posebno za nas koji so bili u tom ratu, to je za ne vjerovati. No, to je prvostupanjska presuda, pa iako ni ona ne bi smjela biti takva, vjerujem i nadam se da će pravda ipak se ostvariti na ovaj ili onaj način i da će biti dodijeljena prava kazna. Mislim da je presuda generalna tragedija za svakog poštenog čovjeka, hrvatsku državu i narod – rekao je Žarko Miholić.

Tajnik Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun Radmil Pavalić Paraga komentirao je da je cijeli rat, a osobito ovih godina koliko mu je suđeno, Vojislav Šešelj uživao u medijskoj pažnji. - Ja bi ga stavio u isti rang s onima ISIL-ovcima koji odrubljuju glave. Trebalo bi ga ignorirati i umjesto njegovih slika staviti slike njegovih zlodjela. Po meni nije bio toliki zločinac, koliko velika budala koja je huškala pripadnike paravojnih snaga da pucaju – rekao je Pavalić dodajući da je međunarodna zajednica opet pokazala da je nesposobna da se suoči s problemima i da pokaže da se takve stvari ne bi smjele događati.

NAjčitanije