Zagorski distributeri plina počinju kućanstvima slati račune u rubljima; morat će ih se i plaćati u toj valuti'

Župan je sastanak napustio već nakon petnaestak minuta, vidno ljutit i neraspoložen

Račun plin cijena

Predstavnici tvrtki koje na području Hrvatskog zagorja vrše uslugu distribucije plina kućanstvima i pravnim osobama na sinoćnjem su cehovskom sastanku u Krapini donijeli odluku da će od sad potrošačima slati račune u ruskim rubljima. Potvrdio nam je to i njihov cehovski glasnogovornik, koji je pojasnio kako jednostavno nisu imali drugog izbora.

- Javnost je, vjerujemo, dobro upoznata sa svime što se događa i ne vidim razloga da sad to posebno ponavljam. Mi nemamo ruskih rublji da njima kupujemo plin, a vjerujemo da će se svako kućanstvo lako snaći da svakog mjeseca kupi određenu količinu rublji i njima plati račun za plin. Na taj način mi ćemo doći do dovoljne količine ruske valute i tako moći i dalje kupovati plin te garantirati našim potrošačima konstantnu i sigurnu isporuku. Stoga je upravo ta naša odluka na korist potrošača, a ne na njihovu štetu, kako to sad neki pokušavaju prikazati u javnosti - rekao nam je glasnogovornik.

Kad je rekao 'neki', bilo je poprilično jasno da misli prvenstveno na župana, kojeg su također pozvali na sastanak kako bi ga detaljno upoznali sa svojom problematikom i objasnili mu razloge svoje odluke. No, župan je sastanak napustio već nakon petnaestak minuta, vidno ljutit i neraspoložen za bilo kakve izjave okupljenim novinarima. Tek je ulazeći u automobil kratko dobacio: "To im neće proći. To je protuzakonito i protuustavno. U Republici Hrvatskoj službena valuta plaćanja je jedino i isključivo Hrvatska kuna. Dok god Hrvatski sabor ne odluči drugačije. Ovo što oni namjeravaju je bez presedana. Ali, ponavljam, no passaran".