Zagorski dragovoljci u Antunovcu

Autor Zagorje.com
delegacije-župan-gradonačelnik.jpg

U petak,14.srpnja 2023. su dragovoljci iz Desinića, Huma na Sutli i Pregrade, zajedno sa svojim članovima obitelji,  sudjelovali na predstavljanju knjige i obilježavanju 32 godišnjice osnivanja ZNG RH u Antunovcu. Obilježavanje je počelo predstavljanjem knjige ratne kronologije : "Antunovac 1991.g/1992.g, ključna točka južne obrane Osijeka u Domovinskom ratu" ,autora Stjepana Šerića. Knjiga je promovirana u Domu kulture u Osijeku.

U knjizi je opisano puno detalja o ratnim zbivanjima 1991.g i 1992. g. koje autor opisuje  iz prve ruke  ,inače  zapovjednik satnije u Antunovcu i jedan od ratnih zapovjednika obrane Antunovca.  U knjizi se posebno naglašava velike zasluge u obrani  Zagorskih dragovoljaca, između ostaloga stoji izjava zapovjednika obrane, Stjepana Šerića: " Iako je neprijatelj u konačnici probio našu obranu u Selešu, moram posvjedočiti da su tek na kraju, zadnje uspjeli zauzeti pozicije koje su držali dragovoljci iz Zagorja".

Dragovoljci iz Zagorja su aktivno sudjelovali u obrani  južnog dijela grada Osijeka 1991.g i 1992.g

Iz Zagorja je bilo čak 45 dragovoljaca, od kojih su ,na žalost ,  Anton Rebić iz Rogateca i Marjan Pleteš iz Huma na Sutli poginuli u obrani Antunovca i Osijeka. Također, u knjizi između ostaloga, postoje zapisi po sjećanjima dragovoljaca Dragutina Šenjuga iz Pregrade i Mladena Ptičara.

Potrebno je naglasiti da je u obrani Antunovca poginulo 68 branitelja ,što je izrazito visoki broj,no to samo govori i o junačkoj obrani mjesta, jer su  branitelji Antunovca odolijevali napadima neprijatelja od mjeseca srpnja 1991.g pa sve do 5.prosinca 1991.g kada je Antunovac okupiran, što je preko 200 dana aktivne obrane, u kojem su u priličnom broju, kako je poznato,   sudjelovali dragovoljno  ljudi iz Zagorja.

U okviru obilježavanja osnivanja Zbora narodne garde, položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen ploče kod mjesne crkve u Antunovu. Delegaciju branitelja iz Zagorja je predvodio pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj, a domaćine su predstavljali župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić ,koji je kao maloljetnik branio Antunovac,   , saborska zastupnica Nataša Tramišak i načelnik općine  Antunovac Davor Tubanjski.

Nakon polaganja svijeća, svi branitelji i delegacije prisustvovali su svečanoj skupštini Udruge hrvatskih branitelja Antunovac-Ivanovac prilikom čega su dodijeljene plakete zahvale zaslužnim institucijama i pojedincima u potpori udruzi.

U čast pokojnom bratu, dragovoljcu i branitelju Antunovca, Zdravku  Bencu, kao i u sjećanje na sve poginule i nestale branitelje Antunovca, Ivan Benc je biciklom provozao biciklističku turu od Pregrade do Antunovca. Krenuo je dan ranije,13.07.2023. i usprkos lošem vremenu stigao je biciklom na obilježavanje na vrijeme.

Također, branitelji iz Desinića, Pregrade i Huma na Sutli zahvaljuju općini Desinić, gradu Pregradi i općini Huma na Sutli na podršci.