Zagorski ''Hrvatski časnički zbor'' sudjelovao na 4. Memorijalu u čast stožernog generala Petra Stipetića

Autor Zagorje.com
IMG-bcf90fa3cb69eebf9361f6e35de14eee-V.jpg

U subotu 15. lipnja 2024. godine u Ogulinu je, njegovom rodnom gradu, održan 4. „Memorijal Petar Stipetić“ u čast Stožernog generala Petra Stipetića, slavnog ratnog zapovjednika i Generala i Načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH. 

Memorijal je kao i prethodnih godina odlično pripremio, organizirao i proveo Hrvatski časnički zbor grada Ogulina uz pomoć i suradnju drugih braniteljskih udruga grada Ogulina, a prije svih uz pomoć udruga udovica Domovinskog rata i udruga branitelja liječenih od PTSP-a. Sam je Memorijal ponovno bio sportsko-rekreacijskog karaktera te su se sudionici mogli natjecati u nekoliko sportova primjerenih veteranima. Cjelodnevni se je program odvijao na sportskim terenima Nogometnog kluba „Dobra“ Sveti Petar Ogulin. U sklopu Memorijala održana je i počasna vožnja biciklističkih klubova  te defile automobila Franch Family i Oldtimer kluba pored Trga hrvatskih rodoljuba, jednog od mjesta događanja u Ogulinu. Svečani je dio programa započeo ranijim okupljanjem sudionika i odavanjem počasti poginulim Ogulincima i svim hrvatskim braniteljima polaganjem cvijeća i paljenjem lampiona na Trgu hrvatskih rodoljuba a onda i odavanjem počasti te polaganjem cvijeća i paljenjem lampiona u čast Generala Petra Stipetića na trgu koji s ponosom nosi njegovo ime.

Uz veliki broj sudionika iz mnogobrojnih braniteljskih udruga s ogulinskog, karlovačkog i riječkog područja, memorijalnom je dijelu nazočila, a kasnije i otvorila sportska natjecanja, karlovačka županica gđa. Martina Furdek Hajdin, zatim gradonačelnik Ogulina gosp. Dalibor Domitrović, njegov zamjenik gosp. Daniel Vukelja te toplo pozdravljen izaslanik Potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i Ministra hrvatskih branitelja Domovinskog rata Tome Medveda, General Dragutin Repinc. Zagorsku su pak delegaciju sačinjavali članovi Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog zagorja koji okuplja vojne i policijske časnike, dočasnike i vojnike/policajce s područja Krapinsko-zagorske županije, ujedno hrvatske branitelje.  Zagorcima je General Stipetić posebno važan jer je u više ratnih operacija bio više nadređeni zapovjednik Zagorcima, najprije kao Zapovjednik Zbornog područja Zagreb kojem su pripadali, a posebno tijekom boravka Zagoraca iz 103. brigade HV na crti razdvajanja na Maloj Kapeli iznad Ogulina 1994. godine i tijekom VRO Oluja 1995. godine kao Zapovjednik Sektora „Sjever“, na Banovini, gdje se je Generalu Stipetiću predao cijeli korpus Srpske vojske Krajine, tzv. „Krajinski korpus“. Žestoke su borbe, najprije na karlovačkom području a onda i na Banovini, završile neprijateljevom predajom pobjedničkim hrvatskim snagama među kojima su bili i Zagorci i koje su pod Stipetićevim zapovjedništvom osim hrabrosti i odlučnosti u borbama pokazale iznad svega humani karakter i odnos hrvatske vojske i policije prema poraženom neprijatelju, njegovom razoružavanju i evakuaciji civila i vojske, pridržavajući se, kao i uvijek, svih međunarodnih normi ponašanja u takvim situacijama.

NAjčitanije