Zagorski pastusi na ispitu muškosti

Autor

S licenciranja 12 pastuha u Bobovju kraj Krapine

Ponajbolji zagorski pastusi danas su imali ispit muškosti. U Bobovju

252e0a6a-70a1-4819-94c6-03759e84892a.jpg

S licenciranja 12 pastuha u Bobovju kraj Krapine

Ponajbolji zagorski pastusi danas su imali ispit muškosti. U Bobovju pokraj Krapine, na imanju Mirka Majseca, održano je licenciranje, odnosno odabir pastuha za dalji rasplod. Pred komisiju Središnjeg saveza udruge uzgajivača hladnokrvnjaka iz Popovače došlo je danas 12 zagorskih pastuha.

Izvorne pasmine

Zagorskim hladnokrvnjacima uzima se uzorak DNK iz dlake, mjeri se visina, obujam prsa, cjevanice, a konji su danas prošli i radni ispit poslušnosti i rad na terenu s kolima. Licenciranjem se želi postići genetsko unaprjeđenje kako bi pasmina hrvatskoga hladnokrvnjaka postala prepoznatljiva, uniformirana i dohodovna.

Osnovni je cilj da se hladnokrvnjak mora održati u čistoj krvi jer pripada skupini izvornih hrvatskih pasmina. Kad pastuh prođe testove, dobiva i licenciju da je spreman za dalji rasplod. U cijeloj je Hrvatskoj otprilike 4500 hladnokrvnjaka, a samo je 140 pastuha za dalji rasplod. Ima i 2500 kobila, a ostalo pripada podmlatku. Jedan pastuh dovoljan je za 30-ak kobila, bolji i mlađi dobivaju dozvolu za više kobila, najviše do 25, a oni stariji pak za pet do deset.

Osnovni je cilj da se među tim pastusima dobiju genetički što kvalitetnija grla kako bi se dobili i kvalitetniji potomci. Pastusi su spolno zreli nakon dvije i pol godine pa sve do svoje 15., 16. godine. U Hrvatskoj je trenutačno samo 14.500 konja, a cilj je da ih bude barem 50-ak tisuća.

Konjsko meso brand

Kvalitetno konjsko meso hrvatskoga hladnokrvnjaka i posavca uskoro bi trebao postati i hrvatski izvozni brand od kojeg će se moći vrlo dobro zarađivati. Stoga je povećanje proizvodnje ovih dviju pasmina ekološki održivim uzgojem jedan od prioriteta.

Ždrijebe koje se prodaje za uzgoj mesa stoji 7000 do 8000 kuna. Za ždrijebe i kobilu zajedno poticaj je 4000 kuna, a pastuh s licencijom dobiva dodatnih 2500 kuna na godinu.

Izvor: Večernji list

NAjčitanije