Zagorski raketar: 'Danas nam prijeti tuča, a bojim se da nećemo dobiti dozvolu za pucanje'

Autor ik

Danas se očekuje grmljavinsko nevrijeme i u Zagorju, a vjerojatnost za tuču popodne i predvečer je vrlo velika

kk

Potpredsjednik Udruge raketara Hrvatske, Josip Salatko, kao i njegovi kolege diljem sjeverozapadne Hrvatske, u ovom su trenutku u stanju pune pripravnosti. Naime, kako nam je rekao, danas bi moglo 'biti gadno'.

- Raketari sa Žumberka i okolice, kao i s područja Jastrebarskog, već su na rampama i čekaju dozvolu da počnu pucati jer stiže prodor s jugozapada. Mi smo isto spremni i čekamo paljenje generatora. Danas se očekuje grmljavinsko nevrijeme i u Zagorju, a vjerojatnost za tuču popodne i predvečer  je vrlo velika - rekao nam je Salatko, koji je zadužen za lansirnu rampu u Vića Selima kod Krapinskih Toplica.

Ipak, pucanje i korištenje raketa u obrani od tuče tema je oko koje se već duže vremena spore raketari i DHMZ, obzirom da se vode prijepori oko toga ima li koristi od raketa. I dok raketari na temelju vlastitih iskustava tvrde da ima i da je to najbolja obrana od tuče, pojedinci iz DHMZ-a vode se stavovima da pucanje nije učinkovit način borbe protiv ove nepogode koja Zagorcima već nekoliko godina, mjestimično, totalno uništi vinograde i usjeve.

Stoga smo Salatka pitali očekuje li da će danas dobiti dozvolu za pucanje. - Prošli put nam nisu dozvolili da pucamo, ali pretpostavljam da je to zato što svaki od nas u Zagorju ima po šest raketa, a navodno ih oni na skladištu više nemaju pa ih štede. Jer ako njih ispucamo, ostat ćemo bez ičega - pojašnjava Salatko.

Diljem zagorskih brega, inače, raspoređena je 21 lansirna rampa, no, kako kaže Salatko, mnogi dijelovi Zagorja su nepokriveni, odnosno, nezaštićeni. - Primjerice, Krapina je totalno nezaštićena, iako Podgaj u Petrovskom i  Mihovljan imaju po 8 dalekometnih raketa. Svi mi ostali imamo samo po šest raketa manjeg dometa, no ako poznajete Zagorje, jasno vam je što to znači da od Žeinci do Bedekovčine nema ni jedne lansirne rampe - pojasnio nam je Salatko.

NAjčitanije