Zagorski se političari pripremaju se za izbornu utrku

Autor Mladen Kukas

Autor: Mladen Kukas Pripreme za predstojeće lokalne izbore sve više okupiraju stranačke čelnike u Krapinsko-zagorskoj žu

izbori1.jpg

Autor: Mladen Kukas

Pripreme za predstojeće lokalne izbore sve više okupiraju stranačke čelnike u Krapinsko-zagorskoj županiji. Kadrovske križaljke već se polako pripremaju iza debelo zatvorenih vratiju, gdje svatko pokušava uhvatiti što bolju startnu poziciju.

Bez obzira što će se strategije i kadrovska rješenja skrivati do posljednjeg trenutka, neke stvari ipak cure u javnost.

Svakako je najzanimljivija situacija oko zajedničke liste HSS-a i SDP-a. I dok su čelnici stranaka Tomčić i Račan relativno brzo uglavili sporazum o zajedničkom izlasku na županijske izbore, u Zagorju se dogovaranje ne odvija baš jednostavno.

Štoviše, doznajemo iz pouzdanih izvora, Krapinsko-zagorska županija jedna je od ukupno tri u zemlji u kojoj još nije dogovorena zajednička lista HSS-a i SDP-a.

Spor je nastao oko prvog mjesta na listi, koje u slučaju pobjede, jamči mjesto župana. Dok haesesovci smatraju da im pripada prvo mjesto jer su na prošlim lokalnim izborima bili bolji, doduše za svega dvjestotinjak glasova, esdepeovci smatraju da je rejting HSS u Zagorju odavno ispod njihovog.

Tako su u drugi plan potisnuti unutar stranački problemi, primjerice hoće li kandidat SDP-a za čelno mjesto u županiji biti sadašnji podžupan Đovani Broz, ili će to biti prva dama zagorskog esdepea i bivša saborska zastupnica, kojoj bi to bila kruna uspješne političke karijere, Sonja Borovčak.

Također ni u HSS-u još ne raspravljaju o kandidatu za župana, iako je teško vjerovati da bi netko mogao ugroziti Vlastu Hubicki, bez obzira što kuloari kalkuliraju novim valom mladih haesesovih snaga, poput Nenada Gospočića ili Mladena Hrena.

Žestoka borba oko kandidata za župana očekuje se i u HDZ-u, gdje se već dulje vrijeme kalkulira s imenom bivšeg zabočkog gradonačelnika Rajka Turka. Njemu bi najveća prepreka mogla biti činjenica da Zabočan (Pleško) sjedi u saboru, pa bi za krapinski lobi to značilo totalnu prevlast zabočkog kadra.

Najčišća je situacija u koaliciji HSLS-a i ZDS-a, gdje je odavno objelodanjeno da će kandidat za župan biti Stanko Belina, iako ova koalicija teško može dobiti dovoljno glasova da bi mogla dati župana.

Izvor: Večernji list

NAjčitanije