Zagorski sir stopama zagorskog purana

Autor

Zagorje je oduvijek bilo poljoprivredni kraj. No, za razliku od ravničarskih krajeva, u Zagorju su posjedi mali, a u već

sir.jpg

Zagorje je oduvijek bilo poljoprivredni kraj. No, za razliku od ravničarskih krajeva, u Zagorju su posjedi mali, a u većini je štalica, unatoč zavidnom broju od 20-ak tisuća krava, znala biti samo pokoja.


Odnedavno se trend mijenja i sve je više gospodarstava koja intenzivno proizvode mlijeko. No uz krave na zagorskim je bregima i sve više koza te ovaca.

Kako bi što manje proizvedena mlijeka završavalo na otkupnim stanicama velikih mljekara te da bi se od proizvodnje moglo i pristojno zaraditi, u Zagorju je prošle godine pokrenut pilot projekt "Proizvodnja autohtonih hrvatskih sireva na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Hrvatskog zagorja".

Projektu se u godinu dana pridružilo više od 30 zagorskih poljoprivrednih gospodarstava. Prošlog vikenda u pastoralnom centru u Svetom Križu Začretju, 32 zagorska proizvođača pokazala su što su naučili. Proizvedene sireve izložili su na izložbi, a svi posjetitelji mogli su ih i degustirati.

Voditelj projekta Mohamed Al Younis rekao je na otvorenju kako je dosad s vrsnim stručnjacima u tehnologiji proizvodnje tvrdih i polutvrdih sireva na zagorskim obiteljskim gospodarstvima provedeno 28 radionica od tri i više sati da bi proizvođači što bolje usvojili tehnologiju proizvodnje. U radionicama se od 20 litara kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka radilo po nekoliko vrsta tvrdih i polutvrdih sireva.

Svrha je bila, rekao je Al Younis, da u Zagorju zaživi nekoliko suvremenih sirarna te da i sir poput zagorskog purana, koji je dospio čak do bečkog dvora, postane zagorski brand. Ako to može biti paški, Zagorci će dokazati da može i zagorski.


Izložbu u Svetom Križu Začretju otvorio je predstavnik Ministarstva poljoprivrede Ivan Hodalić, a u prigodnom programu nastupili su i članovi začretskoga KUD-a Lavoslava Vukelića.

Večernji list/Zagorje.com

NAjčitanije