[FOTO] Zagorski vatrogasci gasili požar u Zatonu kod Nina

Riječ je o požaru koji je planuo izvan samog naselja

Zagorski vatrogasci gasili požar kod Nina2.jpg

I ove godine između DVD-a Tugonica-Podgrađe i Turističkog naselja Zaton kod Nina u Zadarskoj županiji dogovorena je vatrogasna dislokacija. Početak ove suradnje seže još u 2006. . Naime, 2006. godine državna dislokacija, koje je nositelj bila bistrička vatrogasna zajednica, a suorganizator Vatrogasna zajednica Krapinsko zagorske županije, iz Petrčana i TN ''Punta Skala'', prebačena je u TN ''Zaton''. Od tada svake je sezone u TN ''Zaton'' prisutno navalno vozilo DVD-a ''Tugonica-Podgrađe'', a u smjenama od po 10 dana, dežuraju po tri vatrogasca.

U proteklih 15 godina, uz vatrogasce DVD-a Tugonica-Podgrađe, u nekim su smjenama boravili i vatrogasci DVD-a Marija Bistrica i Laz iz bistričke vatrogasne zajednice, bratskog društva DVD-a Moravče, ali i još nekih društava VZKZŽ-e i VZGZ. 2010. godine ukinuta je državna dislokacija u Zatonu. No, ta činjenica nije dovela do prekida suradnje između vatrogasaca Tugonice i Podgrađa i TN ''Zaton'', već je izravno između ova dva subjekta dogovoren nastavak suradnje, koji vrlo uspješno funkcionara već niz godina.

Ove godine dislokacija je krenula 20. lipnja, a trajat će najmanje do 8. rujna. Uz redovitu pomoć na održavanju kampa, dežurstva i povremenog odštopavanja, u srijedu 25. kolovoza zabilježena je i jedna intervencija na požaru trave i raslinja. Riječ je o požaru koji je planuo izvan samog naselja, ali kako je bio u njegovoj neposrednoj blizini, na teren je od srane JVP Zadar poslana i ekipa s dežurstva u Zatonu.  Požarom je zahvaćena površina 4,5 ha većinom niskog raslinja na poljoprivrednom zemljištu. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 8 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila. Osim ekipe iz Zatona požar su gasili vatrogasci iz JVP Zadar i DVD-a Pljusak i Privlaka. Zatražena je pomoć u gašenju sa dva zrakoplova Air Tractor, ali su opozvani nakon polijetanja i vraćeni u bazu, jer je požar stavljen pod kontrolu vatrogasaca.

NAjčitanije