Zagorski župan farmer, a dožupan automehaničar

Autor

Zagorski je župan postao farmer. Ali samo na jedan dan, i to na farmi obitelji Kuharić iz Vinipotoka kod Lobora. Ispunja

farmer.jpg

Zagorski je župan postao farmer. Ali samo na jedan dan, i to na farmi obitelji Kuharić iz Vinipotoka kod Lobora. Ispunjavajući svoje obećanje dato prošle godine, župan je sa svojim zamjenikom Anđelkom Ferekom Jambrekom i pročelnikom za poljioprivredu Lukom Čuljakom u četvrtak uranio na farmu i već od sedam sati aktivno radio.

Dožupan automehaničar

„ Sijali smo kukuruz, a onda je došlo do maloga kvara na sijačici kojega je spretno popravio moj zamjenik – koji je, osim što je inženjer strojarstva, i vrsni mehaničar“, rekao nam je dobro raspoloženi Hajdaš u plavom radničkome odijelu i gojzericama, u predahu između dva posla. Naime, nakon radova u polju, župan se sa suradnicima prihvatio vila i počistio je staju u kojoj obitava 20 krava i još toliko junadi.

„ Uz posao smo i popričali o planovima ove vrijedne mlade obitelji koji predvodi 29 – godišnji Tomislav i o tome kako će ih Županija pratiti. Pripremamo ih za IPARD program iz kojega će se financirati njihova nova farma vrijedna preko 2 milijuna kuna. U sve će se uključiti i Županija sufinancirajući suvremeno izmuzište jer Kuharići dnevno na otkup daju preko 400 litara mlijeka „, napomenuo je župan govoreći kako su Kuharići izvrstan primjer radišne mlade obitelji koju bi, kazao je, „trebalo čuvati kao kap rose na dlanu“.

Nakon napornog rada na farmi koja se proteže na 30 hektara, župan i društvo sjeli su na doručak. A za prave radnike pripravljena je i okrepljujuća hrana : domaće kobasice, ajvar, domaći kruh i - gemišti.

Ujesen opet na farmu

Župan je najavio da se sa brojnom obitelji Kuhariće najkasnije vidjeti ujesen kada će doći pobrati što je posijao. Dok su župan i zamjenik oko podneva pohitiali za poslom , ali sada u svečanim odijelima, radišni je pročelnik Čuljak ostao kod Kuharića i s njima krenuo u vinograd, jer i tamo ima posla.

Kuharići su jedni od većih proizvođača mlijeka u Zagroju, a broja grla namjeravaju povećati na 70. Tomislav je i najbolji hrvatskli orač koji je našu zemlju ovaj mjesec predstavljao na svjetskom natjecanju orača u Novome Zelandu gdje je osvojio 25. mjesto. Kad je postao prvakom države, župan Hajdaš mu je obećao da će mu pomagati na farmi, što je ovaj političar novog kova i izvršio.

Tekst i snimka : Zoran Gregurek

NAjčitanije