Zagorski župan i njegova zamjenica darivali novorođenu djecu

Autor

Zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić i njegova zamjenica za društvene djelatnosti Sonja Borovčak na novogodišnje su jutro

bebice.jpg

Zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić i njegova zamjenica za društvene djelatnosti Sonja Borovčak na novogodišnje su jutro po dobrome starome običaju obišli i darivali novorođenu djecu u OB Zabok.

Svakome 2 tisuće kuna

Pored buketa cvijeća, radosne mame dobile su i 2000 kuna iz županijskog proračuna. Prvu bebu u ovoj godini na svijet je donijela 23 - godišnja Željka Ladišić iz Huma Zabočkog. Ponosnu majka dočekala je goste sa svojim dječačićem za Zagorje egzotičnog imena – Neo, koji je rođen u 2 sata i pet minuta, a težio je 3850 grama i dugačak je 51 centimetar. No, Neo nije bila jedina beba prvih sati 2010. godine, jer su rođene i tri djevojčice na veselje svojih majki Nade Koprivnjak iz Klupca kod Krapinskih Toplica, Maje Hundrić iz Pustodola Začretskog i Josipe Pušec iz Slanog Potoka u Gornjoj Stubici. Dar je dobila i Andreja Plečko iz Slivonja Jarka iz Krapinskih Toplica, koja je 30. prosinca rodila blizance , što je bio 1000., odnosno 1001. lanjski porod u zagorskoj bolnici.

„ Lani smo imali 1004 poroda, ali čak 11 slučajeva blizanaca, tako da je rođeno ukupno 1015 djece. Iako smo godinu ranije imali porod više – 1005, u 2009. je rođeno više beba zbog neubičajeno puno blizanaca.Veseli nas svojevrsni baby boom, kako u Zagorju tako i u cijeloj Hrvatskoj, budući da je prošle godine (2008.) po prvi puta bilo više rođenih nego umrlih u Lijepoj našoj „,rekao je ravnatelj OB Zabok dr. Stanko Belina. Zamjenica župana Sonja Borovčak podsjetila je da zabočko rodilište ima prestižan status rodilišta - prijatelja djece u kojemu majke nisu razdvojene od tek rođenih mališana, kakav je slučaj u većini drugih bolnica.

Uskoro epiduralna

Župan Hajdaš najavio je novosti u radu zabočkog rodilišta u kojemu će uskoro biti uvedena epiduralna anestezija, koja će biti besplatna, što bi povećalo broj poroda u bolnici za čak 30 – ak posto .

„ Sustav potpora u demografskoj politici Hrvatske nije dobro strukturiran i potpore nisu dovoljne da bi se stvorio novi radni kontigent potreban našoj zemlji „, naglasio je Hajdaš Dončić. Ako se po jutru dan poznaje, Zagorju dolaze svijetlili dan, jer kad smo odlazili iz bolnice, počeo je i 5. porođaj u samo 8 sati prvog dana 2010. Inače, statistike iz minulih desetljeća nisu bile nimalo ohrabrujuće za našu najzeleniju pokrajinu, jer je svakog desetljeća u Zagorju zbog negativnog prirodnog prirasta „nestajalo“ oko 10 tisuća stanovnika ili grad veličine Zaboka. Sada su stvari, na sreću, krenule u puno boljem smjeru.

Tekst i snimka: Zoran Gregurek

NAjčitanije