Zagorskim mališanima trebaju još četiri vrtića

Autor

– Vrtić je neprocjenjiv za mame poput mene, koje puno rade i žele da su im djeca dobro i na sigurnom. Nažalost, ro

djeca_vrtic.jpg

– Vrtić je neprocjenjiv za mame poput mene, koje puno rade i žele da su im djeca dobro i na sigurnom. Nažalost, roditelji imaju sve manje vremena kako bi se kvalitetno posvetili djeci pa to prepuštaju stručnom kadru. Jako mi je važno da mi se dijete infiltrira u društvo i da napreduje – rekla nam je Marina Paun, mama male Lucije, koja pohađa Dječji vrtić Rožicu u Velikom Trgovišću.

Baka-servis

No, nisu svi roditelji te sreće. Mnogima se djeca ne uspiju upisati u vrtić pa moraju žrtvovati posao ili dijete prepustiti baka-servisu. Iako se Krapinsko-zagorska županija ne smatra županijom u kojoj su velike liste čekanja za upis djece u vrtić, uvjerili smo se u suprotno. U Krapini se u vrtićima smanjila lista čekanja otkad je otvoren privatni vrtić. Ove godine 20 djece nije upisano, a lani je bilo čak 60 neupisanih.

Jasminka Borovečki, ravnateljica Dječjeg vrtića Mali kaj u Krapini, rekla nam je da su već napravljene predbilježbe pa je vrtić popunjen i za 2010. godinu.

Liste čekanja

U Klanjcu je na listi čekanja osmero djece, a u planu je i gradnja novoga vrtića. U Dječjem vrtiću Šlapica u Oroslavju na listi je desetero djece, no ona će se sigurno upisati tijekom godine, a gradit će se i privatni vrtić.

U Bedekovčini je 16 djece na listi, u Velikome Trgovišću i u Mariji Bistrici riječ je o 20 mališana.

Poduža lista čekanja je u Dječjem vrtiću Bubamara u Donjoj Stubici, gdje je čak 60 djece ostalo na listi čekanja, što je dvostruko više nego lani. Roditelji će biti u još većim problemima kad se počnu primjenjivati novi pedagoški standardi. Prema njima će se u vrtić moći upisati još manje djece jer će odgojne skupine morati biti manje.

Izvor: Večernji list

NAjčitanije