Zagorskim turističkim djelatnicima zasjalo je sunce

Autor Eugen Husak

Dolaskom hladnijih dana i završetkom «glavne» turističke sezone u zagorskom se turizmu polako zbrajaju prvi

p_619601terme tuhelj (640 x 480).jpg
Dolaskom hladnijih dana i završetkom «glavne» turističke sezone u zagorskom se turizmu polako zbrajaju prvi rezultati. U jednoj od najvažnijih turističkih natjecateljskih kategorija - broju ostvarenih noćenja, zagorskim turističkim djelatnicima zasjalo je sunce.


U usporedbi s prvih 8 mjeseci prošle godine, broj noćenja u Krapinsko zagorskoj županiji porastao je za 27 posto, odnosno za točno 21 163 noćenja. Tako je lani u prvih 8 mjeseci u Zagorju prespavano 77402 puta dok je ove godine noćeno 98 565 puta.

Pojednostavljenim rječnikom, ako se rezultat usporedi s godišnjim brojem noćenja naših jedinica lokalne samouprave ispada da su u prvih 8 mjeseci ove godine «rođene» nove toplice snage prošlogodišnjih Stubaka ili Krapinskih toplica. Za pozitivan nalaz Zagorja, najzaslužnija je naravno toplička «djetelina sa 4 lista» - Tuheljske, Krapinske i Stubičke toplice te Donja Stubica sa Termama Jezerčica.

Tuheljske Toplice - prva violina

Prva violina zagorskog turizma su Tuheljske Toplice, koje svoju solo dionicu sve uvjerljivije i glasnije sviraju i samostalno ostvaruju gotovo trećinu ukupnih spavanja u Zagorju. Na području općine Tuhelj ostvareno je 34 804 noćenja, odnosno gotovo 5 tisuća više nego u istom razdoblju prošle godine. Novi adrenalinski park, uz već dokazane bazene i svijet sauna te snažnu marketinšku infrastrukturu u Sloveniji i Hrvatskoj sve su snažniji mamac za turiste, pa uskoro možemo očekivati i najavljeno širenje smještajnih kapaciteta u samom hotelu. Novost tuheljske priče je profesionalizacija javnog Turističkog ureda uz čiju bi se pomoć turistički rezultati Termi trebali pretočiti i van ograda hotelske kuće. Prvi potezi se već sramežljivo naziru. U mjestu je zagrebačkim kapitalom pokrenuta tzv. kućna radinost. Zasad je riječ o jednom objektu - Villi Sofiji - ali od male «grudice» može se razviti «lavina». 6000 «razloga» na bazenima vikendom najbolje su jamstvo prilike za dobru zaradu.

Krapinske Toplice - «bum» malih iznajmljivača

«Druga violina» turističkog orkestra su Krapinske Toplice. Unatoč utegu oko noge, vječitom gradilištu nove termalne rivijere, do kraja kolovoza su ostvarile 25 519 noćenja što je za odličnih 7 tisuća više nego u istom razdoblju lani. Porast je ostvaren novim preslagivanjem fotelja u hotelu Aquae vivae koji napokon ima službu prodaje u najbrže rastućem sektoru kućne radinosti u Zagorju. Mali iznajmljivači niču kao gljive poslije kiše, pa zajednički nude već 100 kreveta što se u konačnici odražava na sve bolji zajednički rezultat mjesta. U Krapinskim Toplicama na mjesec mali «naprave» više od 1000 noćenja i živi su dokaz da zagorskim toplicama najsušnije trebaju novi smještajni kapaciteti. Tajna njihova uspjeha skriva se u neslućenim mogućnostima jeftinog oglašavanja na internetu, ali i naslanjanjem na velike lječilišne kapacitete Specijalne bolnice i klinike Magdalena. Svojevrstan «bum» mogao bi se i nastaviti jer je u mjestu počela gradnja novog obiteljskog hotela Ville Magdalene te nekoliko apartmanskih kuća, a «frišku lovu» donijet će i uređenje i otvaranje nove velike bolnice - klinike Akromin, iz koje stoji Škegrin Questus fond, što se najavljuje već za početak iduće godine.

Stubičke Toplice - bronca koja raste

I druga stara dama zagorskog turizma, popularni Stubaki, dokaz su da su toplice opet u modi. Iako bi statistički trebali izgledati kao gubitnik Stubičke Toplice to uopće nisu. Naime, lani su se pod turistička noćenja svrstavali i kreveti Specijalne bolnice pa je rezultat godinama izgledao bolje nego stvarno stanje na terenu. No, ove godine ta su noćenja statistički odvojena i dobra vijest je da Stubaki rastu. Matija Gubec skočio je za oko 3 tisuće noćenja, a svježu krv ubrizgala je i Snježna kraljica na Sljemenu. U budućnosti se može očekivati i novi uzlet malih iznajmljivača koji su zbog nefunkcioniranja Turističkog ureda već neko vrijeme obezglavljeni. Nova profesionalizacija pod kapom Općine te modernizacija samog ureda trebali bi i taj zapušteni segment staviti u funkciju turizma. Ukupno Stubičke Toplice u ovoj sezoni zasad su napravile oko 20 tisuće noćenja, a s novim ulaganjima i snažnom tradicijom rezultat bi mogao biti nekoliko puta viši.

Donja Stubica - nova zvijezda

Iako limitirane malim smještajnim kapacitetom, Terme Jezerčica potvrđuju da dobro organizirani mali intimni hoteli imaju svoje mjesto na tržištu. Dobro i ukusno uređeni, moderni u pristupu i ponudi, mladi i poletni u kadru, Stubičanci su iznenađenje sezone. U prvih 8 mjeseci gotovo su udvostručili prošlogodišnji rezultat. Sa 5684 noćenja «skočili» su na 9040 «spavanaca» i svojim rezultatom nedvojbeno uljepšali zagorsku turističku sliku. Nažalost, premali kapaciteti onemogućuju ih u snažnijem rastu u budućnosti, ali dosadašnji rezultati ukazuju da se u njih isplati ulagati. Doznajemo da se pripremaju za širenja kapaciteta.

Krapina - veliki upitnik

Ostatak Zagorja turistički je puno slabiji. Najbolji među malima je glavni grad. Krapina statistički raste, ali trendovi nisu dobri. U ovoj je godini ostvareno ukupno 3959 noćenja što je za točno 56 «spavanaca» više nego lani. No, taj je porast generiran u prvim mjesecima godine kada je u krapinskim krevetima zbog gradnje autoceste spavao i popriličan broj radnika. No, što je autocesta donijela, to je ubrzo i odnijela. Ljetni mjeseci su pokazali da je nakon otvaranja maceljske prometnice, tranzitni promet pobjegao u druge destinacije pa je broj noćenja u tom periodu pao za gotovo polovicu. Stoga je pred krapinskim hotelijerima sada veliki izazov, kako iz gradića predodređenog za jednodnevne izlete iz okolnih toplica ili gradova formirati mjesto za dulji boravak.

Oroslavje - očekivane oscilacije

I Oroslavska priča pokazuje znakove stagnacije. Broj ostvarenih noćenja pao je za 175. Oroslavje «živi» od samo jednog objekta sa smještajnim mogućnostima i dosad je solidno koristio sve prednosti svojeg položaja. Naslonjeni na autocestu s jedne te Stubake i Jezerčicu s druge strane uz relativnu blizinu Zagreba, Oroslavčani se uvijek vrte oko jedne brojke s normalnim oscilacijama od par stotina noćenja. Jačanjem stubičkih izvora, ipak nudi im se svijetla turistička budućnost.

Pregrada - sitan rast velikog dvora

Podno Kunagore turistički rezultat u ovoj kategoriji pokazuju znakove rasta. U Bežancu je broj noćenja rastao. S prošlogodišnjih 791 noćenja skočilo se na 1181. Relativno malen broj ostvarenih spavanja ovdje se tretira drukčijom pričom. Naglasak se stavlja na kvalitetu, a ne kvantitetu pa je politika kuće, čini se, više usmjerena na individualce i manje grupe, nego na masovnost.

Marija Bistrica - bez hotela destinacija za jedno prijepodne

Tek sedmo mjesto na ljestvici uspjeha zagorskih destinacija pripada najvećem marijanskom svetištu u Hrvatskoj. U Bistrici je prespavano tek 613 puta. No, u usporedbi s prošlom godinom taj je rezultat i više nego odličan jer broj noćenja je udvostručen. Veseli činjenica da su polovicu spavanja «odradili» stranci. Ostvareni rezultat ostvaren je kod malih iznajmljivača čiji je broj u porastu, ali su mogućnosti ograničene. Bistrici nedostaje promet koji je nekoć radio hotel Salve Regina, a bez dobrih velikih hotelskih kuća teško je i očekivati bolje rezultate.

Zagorska Sela - začelje za seoski turizam

Dno ostvarenih rezultata u kategoriji noćenja pripada Zagorskim Selima. Oslonjenost na male smještajne kapacitete seoskih turizama koji uglavnom rade vikendima za vrijeme lijepog vremena ovakav plasman čine razumljivim…

Rezime

Zagorski rezultati ukupno bi sigurno bili još bolji jer nisu evidentirana noćenja Zaboka, Trgovišća i Kumrovca. Naime, izvor istraživanja bili su podaci Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije koji ne sadržavaju noćenja Trgovišta i Zaboka jer tamo nisu osnovane Turističke zajednice. Nažalost Državni zavod za statistiku još nije objavio podatke. U Kumrovcu i Desiniću zajednica postoji na papiru ali u praksi podaci kasne.

Nogometno pravilo turizma

U prošloj godini Krapinsko-zagorska županija bila je na 4. mjestu prema broju ostvarenih noćenja među tzv. kontinentalnim županijama. Zahvaljujući pozitivnim trendovima zabilježenim u zagorskim toplicama i rastu broja ponuđača, Zagorje bi se ove godine moglo ugurati na postolje. Varaždin lani nije puno odmakao. Ipak, za ozbiljnije rezultate potrebni su novi hoteli i pansioni i to ponajprije u zagorskim toplicama jer turizam je kao nogomet. Pogotke ne može postići onaj igrač koji čija momčad ne radi za šansu i koji se sam ne nudi za zgoditak.

NAjčitanije