Zagreb–Macelj: Do zime naplata cestarine

Piše: Ivan Kovačić
Dionica autoceste od Velike Vesi do Macelja počela se graditi u kolovozu prošle godine i, kako dozna

autocestakuc200.jpg

Dionica autoceste od Velike Vesi do Macelja počela se graditi u kolovozu prošle godine i, kako doznajemo od izvođača Walter Motorwaya, radovi se odvijaju u skladu s rokovima i trebali bi biti dovršeni do lipnja 2007. godine.

Riječ je o 21 km dugoj dionici na kojoj su objekti, viadukti i tuneli, dugi ukupno 8,5 km. Gradi se, naime, 6 tunela, od kojih je najduži Tri kralja (1 780m), 4 nadvožnjaka i 9 viadukata od kojih je najveći Krapinčica kod naplatnih kućica kod Krapine. Tamo se gradi i veliki Centar za održavanje i kontrolu prometa, kojim će se po završetku radova služiti operater, francuska tvrtka Transceste, koja će u idućih 30 godina održavati autocestu i naplaćivati njezino korištenje.

Do zime naplata cestarine

Radovi na spomenutom Centru i čvorištu Krapina te dijelu autoceste do spoja kod Velike Vesi, prema riječima djelatnika Walter Motorwaya, Sladoljuba Pezerovića, voditelja građenja te dionice, trebali bi biti dovršeni do kraja listopada ove godine i tada će se uvesti zatvoreni sustav naplate. Tako se ovih dana intenzivno grade i naplatne kućice na ulazima Mokrice, Sveti Križ Začretje i Krapina, koje će biti uključene u taj zatvoreni sustav.

-Radovi na tom dijelu bit će završeni do kraja listopada i tada će ta dionica biti puštena u promet. S naplatom se neće početi odmah, nego kad se dobije uporabna dozvola, ali to će biti vrlo brzo nakon završetka radova jer imamo urednu svu potrebnu dokumentaciju. Inače, trenutno imamo problema sa zemljanim radovima jer je palo dosta kiše u posljednje vrijeme, no kod izgradnje objekata smo ispred roka. Mi smo glavni izvođač, no imamo svoje podizvođače, koji opet imaju svoje kooperante i podizvođače. Naši podizvođači za izgradnju objekata na dionici Velika Ves – Macelj su Viadukt, splitski Konstruktor i Prevent građenje, za manje objekte Tehnobeton, a za zemljane radove Cesta Varaždin. Centar za održavanje kod Krapine gradi Strabag niskogradnja, a sve tunele tvrtka Strabag tuneli. Početkom ovog mjeseca na svim gradilištima radilo je ukupno oko 1460 radnika, ne računajući njihovu logistiku u matičnim tvrtkama –rekao je Pezerović.

Za rušenje oko 20 kuća

Prije građenja država je koncesionaru trebala pripremiti slobodnu trasu od Velike Vesi do Macelja pa su neke kuće morale biti srušene.

–Za rušenje je predviđeno oko 20-ak kuća. Neke su već srušene, a neki vlasnici još čekaju zamjenske objekte. Naime, neki su za svoje srušene kuće dobili novac, a nekima se gradilo zamjenske objekte, ovisno o dogovoru, odnosno ugovoru. Taj posao ugovaranja za Vladu su radile Hrvatske autoceste –kaže Pezerović

Iako je riječ o kratkoj dionici, ona je poprilično skupa, kaže Pezerović, jer se oko 35% gradi u zraku. Zahtjevna su i temeljenja zbog loše podloge. To je specifično tlo jer se na kratkom potezu mijenja nekoliko vrsta tla, koja su čak iz različitih perioda, a pravog kamena nema gotovo nigdje. Ukupna investicija na toj 21 km dugoj dionici iznosi tako oko 280 milijuna eura.

Ništa od paralelne ceste

Lokalno stanovništvo, iako pozdravlja izgradnju autoceste, postavlja i određena pitanja, a najčešća su ona o paralelnoj cesti i lokalnim cestama koje izvođač i podizvođači koriste i oštećuju prilikom izgradnje. –Imamo dosta problema s ljudima. Ponekad izađu i na cestu jer su nezadovoljni, no nismo imali većih problema jer sve rješavamo dogovorom. Što se tiče korištenja nekih lokalnih cesta, sklopili smo sporazum sa Krapinsko-zagorskom županijom tako da ih mi pripremamo, održavamo i ostavit ćemo ih u boljem stanju nego što su bile prije početka radova. Paralelna cesta gradi se na dijelu od Đurmanca do Frukovog krča. Od Velike Vesi do Macelja kao paralelna cesta služit će postojeća magistrala, koju izmještamo na nekim dijelovima kojima prolazi autocesta. Paralelna cesta od Velike Vesi do Zaboka nije predviđena projektom kojeg mi imamo, tako da to nije naš problem nego problem Županijskih i Hrvatskih cesta -objašnjava Pezerović

Zatvara se ulaz kod Zaboka

Još jedan problem je privremeni ulaz i izlaz na autocestu kod Zaboka, koji se već nekoliko puta pokušao zatvoriti, a posljednji pokušaj bio je prošle godine. No, zalaganjem lokalnih vlasti to se zatvaranje ponovo uspjelo odgoditi. Stoga smo Pezerovića pitali kakva je budućnost zabočkog spoja na autocestu. –Taj izlaz nije u građevinskoj dozvoli. Mi s time nemamo ništa. Mi moramo poštivati Zakon, propise i naravno projekt tj. građevinsku dozvolu. Ukoliko se promijeni građevinska dozvola i plati izgradnja spoja na autocestu mi ćemo to napraviti. U suprotnom, po završetku radova na dionici do čvorišta Krapina, dakle u studenom ove godine, ulaz kod Zaboka se zatvara –odgovorio je Pezerović.

NAjčitanije