Zagrebom hara opasan virus: Cjepiva nema, lako se širi, a za neke je poguban

svjetski dan liječnika

Zimsko vrijeme “najbolje” je za respiratorne i druge infekcije, pa se osim gripe i hripavca koji ovih dana sve više hara pojavljuje i još jedna potencijalno opasna zarazna bolest, piše Zagreb.info.

Riječ je o respiratornom sincicijskom virusu (RSV) koji prouzročava respiratorne infekcije. Za odrasle osobe nije toliko opasan, ali može biti vrlo ozbiljan za nedonoščad, dojenčad i za ljude starije životne dobi.

Prema informacijama koje pruža Hrvatski zavod za javno zdravstvo, virus često uzrokuje infekcije dišnog sustava koje se najčešće očituju simptomima infekcije gornjih dijelova dišnog sustava poput prehlade.Ovaj virus, međutim, može uzrokovati i infekcije donjih dijelova dišnog sustava poput bronhiolitisa i upale pluća. RSV je u dojenčadi najčešći uzročnik bronhiolitisa, upale malih dišnih puteva u plućima.

Gotovo sva djeca do navršene dvije godine, dodaju, dobiju infekciju uzrokovanu RSV-om. U dojenčadi i male djece zaražene RSV-om simptomi bolesti jave se 4-6 dana od infekcije, a većina se djece oporavi unutar 7-14 dana.

Kad se kod djece prvi put pojavi infekcija RSV-om, u njih 25-40 od 100 bolest će se očitovati simptomima bronhiolitisa ili pneumonije, a 5-20 od 1000 oboljele djece mora se liječiti u bolnici. Najčešće se u bolnici liječe djeca mlađa od 6 mjeseci.

Nakon RSV infekcije ne ostaje trajna zaštita, pa se ljudi i kasnije u životu mogu zaraziti ovim virusom. No, te ponovne infekcije imaju blažu kliničku sliku.

S druge strane, kod nekih rizičnih skupina kao što su nedonoščad (prijevremeno rođena djeca), djeca mlađa od 2 godine s težim prirođenim srčanim greškama ili kroničnim bolestima pluća te djeca i starije osobe s oslabljenim (kompromitiranim) imunološkim sustavom, RSV infekcije mogu biti posebno teške i životno ugrožavajuće.

Virus se širi bliskim kontaktom – velikim kapljicama sekreta poput kihanja, kašljanja ili poljupca – s oboljelom osobom te posredno preko kontaminiranih predmeta (npr. igračaka ili radnih površina) ili ruku.

U umjerenim klimatskim područjima pa tako i kod nas, epidemije RSV-om javljaju se u zimskim i ranim proljetnim mjesecima od studenog do ožujka svake godine, u pravilnim epidemijskim ciklusima, svakih 8-14 mjeseci. Unatoč brojnim istraživanjima, cjepivo protiv RSV-a još nije dostupno. Međutim, širenje RSV-a moguće je spriječiti jednostavnim postupcima, posebno ako su prisutni simptomi prehlade.

To znači da treba redovito prati ruke – svoje i djetetove, izbjegavati mjesta gdje se okuplja mnogo ljudi, posebno zatvorene prostore te izbjegavati dijeljenje djetetovih osobnih stvari poput dude varalice, čaše i pribora za jelo. Treba također i češće prati dječje igračke.