Zaklada Ana Rukavina: Pridružimo se, lijek je u nama

Autor

U Hrvatskoj ne postoji dovoljno razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži. Dođite, postanite dobrovoljni dariv

p_635927ana rukavina.jpg
U Hrvatskoj ne postoji dovoljno razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži. Dođite, postanite dobrovoljni darivatelj koštane srži, upišite se u registar potencijalnih darivatelja. Dovoljno je dati krv. Možete nekome spasiti život.


Priča o Ani Rukavini Erceg i njenoj želji za životom usprkos teškoj bolest, ganula je cijelu Hrvatsku. Unatoč svim naporima Ana svoju borbu protiv bolesti nije uspjela dobiti, no njezin apel potaknuo je javnost i još jednom pokazao da se može pomoći kad se to uistinu želi. No, Anina priča pokazala nam je da u Hrvatskoj ne postoji dovoljno razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštene srži.

Registar ima premali broj potencijalnih darivatelja i to su u većini slučajeva bili članovi obitelji oboljelih. Ukoliko bolesniku koštanu srž ne može dati netko od najbližih krvih srodnika, darivatelj se traži van Hrvatske, što može trajati i do šest mjeseci.

Kako bi senzibilizirali hrvatsku javnost i proširili hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži, obitelj Ane Rukavina, Hrvatska udruga leukemija i limfomi te Vjesnik osnovali su Zakladu Ana Rukavina. Zaklada provodi brojne akcije i broj potencijalnih darivatelja u registru je prešao 25.000.

Zaklada Ana Rukavina pokrenula je i drugu veliku akciju, nacionalnu kampanju Lijek je u nama! koja je krenula 28. ožujka na Anin rođendan, svečanim otvaranjem javne banke krvi iz pupkovine na KBC Rebro u Zagrebu. Ona objedinjuje tri projekta Zaklade, Želim život u kojem se prikupljaju uzorci krvi, Kuna za kap života gdje se prikupljaju sredstava za HLA tipizaciju prikupljenih uzoraka krvi te projekt Banka banci u kojem se prikupljaju sredstava za opremanje i djelovanje privatne i javne banke krvi iz pupkovine.

Kako postati darivatelj?

Potencijalni darivatelji često su u nedoumici jer misle kako se na akcijama daruje i vadi koštana srž. No, to nije tako.

- Na našim akcijama ili u Zavodu za tipizaciju tkiva, izvadi se 7 mililitara krvi u malu epruvetu. Prije toga ispuni se pristupnica s osobnim podacima, a krv mogu dati i tako ući u registar potencijalnih darivatelja koštane srži svi zdravi ljudi od 18 do 55 godina. Ovim postupkom ne postajete darivatelj koštane srži, već potencijalni darivatelj. Ukoliko nekome treba pomoć i ustanovi se da možete biti donor, tada vas se poziva i vi dajete svoj pristanak za to. Mogućnost da budete donor je negdje oko 1:100.000. Zbog malog poklapanja bitno je da bude što više potencijalnih darivatelja. Na taj način veća je i šansa da darivatelj bude iz lokalnog prostora, koji ima i gensku sličnost. Krvna grupa nije bitan element kod utvrđivanja mogućeg donora. Uzorci krvi koji se prikupe, pohranjuju se na Rebru dok se ne tipiziraju - objasnila nam je Ana Marija Galli, koordinatorica akcija Zaklade Ana Rukavina.

Matične stanice

U slučaju da postoji potreba doniranja matičnih stanica to se može učiniti na dva načina. Prvi je postupak leukafereze kada se uzimaju periferne matične stanice. Krv prolazi kroz aparat sličan dijalizatoru i u punom volumenu se vraća u krvotok. Prikupljaju se tek matične stanice koje se u organizmu obnavljaju za dva-tri dana. Za donora nema nikakvih posljedica, a zanimljiv je podatak da čovjek ima matičnih stanica za 150 godina života. Zapravo, riječ je o postupku koji se može usporediti s dobrovoljnim darivanjem krvi. Ovaj postupak ne isključuje mogućnost višestrukog doniranja matičnih stanica.

Drugi postupak je punkcija u kojem se iz zdjelične kosti vadi koštana srž. Postupak se obavlja pod narkozom, a tu je koncentracija matičnih stanica puno veća i kvalitetnija. Sam donor može izabrati metodu.

- Moramo naglasiti je da imamo puno oboljelih i njihov broj raste. Nažalost, ne postoji mogućnost zaštite i prevencije, već se ulazi u stanje bolesti koje je vrlo neizvjesno. Nema rizičnih skupina, ali sve više mladih obolijeva. Matične stanice su budućnost. Matične stanice iz pupkovine koriste se za liječenje multiple skleroze, kao i uzgoj pojedinih organa - ističe Ana Marija Galli, ponovivši da se darivanja ne treba bojati.

Poziv na akciju

Pozivamo vas na akciju koju Udruga Mraz, Zagorski list i Zaklada Ana Rukavina provode u subotu, 15. rujna u Zaboku, na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog. Akcija se održava od 9 do 13 sati. Dođite, postanite dobrovljni darivatelj koštane srži, upišite se u registar potencijalnih darivatelja. Na taj način nekome možda spasite život.

Zabok 14. 09.- Veliki koncert podrške Zakladi Ana Rukavina


UDRUGA MRAZ I ZAGORSKI LIST ORGANIZIRAJU:
PODRŠKE RADU ZAKLADE ANA RUKAVINA
ZA TRAJNO PRIKUPLJANJE SREDSTAVA, INFORMIRANJA JAVNOSTI I RADA REGISTRA DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KOŠTANE SRŽI I BANKE MATIČNIH STANICA


MJESTO: ZABOK, TRG K.Š.GJALSKOG

VRIJEME: PETAK, 14.09.2007. od 16.00 do 22.00

ULAZ: BESPLATAN

NASTUPAJU:

16.00 - dj BIKSI
17.30 - ZVIS ZAGORSKI LIST
18.00 - TKK
18.30 - NAUTILUS
19.00 - FUK FEDERI
19.30 - FLYING RABBIT
20.00 - NPK-H
20.30 - NOXIN
21.00 - FIGHTING FISH
22.00 - KRAJ

NAjčitanije