Zaštitari nemoćne starce ismijavali i udarali po glavi

Autor


Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru podiglo je optužni prijedlog protiv dvojica djelatnika Doma za stare i nemoćne

dc6e36f9-7da4-481b-96d4-a87950662de0.jpg


Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru podiglo je optužni prijedlog protiv dvojica djelatnika Doma za stare i nemoćne »Rezidencija Kastelan« iz Tuheljskih Toplica: fizioterapeuta V. V. (19) i medicinskog tehničara Marka K. (21) za nasilničko ponašanje.

Mladići su mobitelima snimali nemoćne i dementne starce za vrijeme njihove jutarnje njege. Optužnim prijedlogom okrivljenicima se stavlja na teret da su u »Rezidenciji Kastelan«, gdje su bili zaposleni kao stažisti, bez razloga i povoda korisnike doma vrijeđali, ismijavali, udarali po glavi i tijelu, a čime su ih osobito drskim ponašanjem doveli u ponižavajući položaj. Kazna zapriječena za takvo nasilničko ponašanje je od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Jedan od optuženih prijavio je policiji neprimjereno ponašanje zaštitara prilikom njegova posjeta nekom noćnome klubu i sve snimio mobitelom. No, kad je kao dokaz predao snimke iz mobitela, policija je vidjela videozapise sporne njege bolesnih i nemoćnih starca.

Mladići su se branili da su sve radili iz šale i zabave i da se nitko od štićenika nije žalio na njihove postupke. No, istraga je očito pokazala da se nije radilo o potpuno benignim stvarima, već o neprofesionalnim i krajnje nedopustivim radnjama.

Obojicu je mladića vlasnik »Rezidencije Kastelan«, u kojoj je smješteno šezdesetak štićenika, Željko Kastelan, odmah suspendirao s posla.

NAjčitanije