Završen je Projekt «Puti i steze Purana zagorskih brega»

Autor


Poljoprivredna zadruga Puran zagorskih brega završila je Projekt «Puti i steze Purana zagorskih brega» koj

puran.jpg


Poljoprivredna zadruga Puran zagorskih brega završila je Projekt «Puti i steze Purana zagorskih brega» koji je pokrenut krajem 2007., a cilj tog projekta je približiti zagorskog purana što većem krugu ljudi. Projekt vrijedan 142 tisuće kuna sufinancirala je Krapinsko-zagorska županija(25 posto) i Ministarstvo Poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja(75 posto).

Zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek povodom završetka tog projekta jučer je posjetio imanje zadrugara Borisa Vrhovskog iz općine Đurmanec koje se nalazi na novoj turističkoj stazi «Puti i steze Purana zagorskih brega».

U prvoj fazi Projekta koja je bila gotova 2008. godine izrađena je brošura i DVD o svim zadrugarima koji su u to vrijeme bili članovi zadruge. U drugoj fazi Projekta osmišljena je turistička staza koja će turistima omogućiti razgledavanje gospodarstava na kojima se uzgaja zagorski puran čime se neupitno povećava turistička ponuda sela koja se može i povezati u raznoliku turističku ponudu na ovim prostorima. Informativne ploče koje su postavljene na prometnicama diljem Krapinsko-zagorske županije trebale bi turiste namjernike usmjeravati na takva gospodarstva.

Kako bi se ljudi informirali o tome da postoje takve informativne ploče i mjesta gdje se može uživo doći vidjeti gdje se pase zagorski puran, tiskane su brošure o «Putima i stezama». Brošure će se dijeliti na mjestima gdje se prodaje i nudi zagorski puran, dakle u nekim trgovačkim centrima i restoranima u Zagorju, Zagrebu i okolici, te u turističkim zajednicama.

Također je internetska stranica zadruge Puran zagorskih brega redizajnirana te osuvremenjena. Na njoj je napravljena i interaktivna karta koja zainteresiranim posjetiocima olakšava put do pojedinog zadrugara pokazujući mu kartu puta.

- To je Projekt kojemu je cilj privući turiste do samih seoskih gospodarstava uzgajivača zagorskih purana. Vjerujemo da će taj Projekt još doprinijeti i većoj općoj popularizaciji zagorskog purana te pospješiti razvoj održivog turizma na selu – rekao je Ivan Malogorski, upravitelj zadruge i voditelj ovog projekta.

Dodaje da je zasad uključeno je 6 zadrugara, a tim projektom će se povećati turistička i ugostiteljska ponuda na selu, odnosno konzumacija domaćih specijaliteta, poglavito zagorske purice.

NAjčitanije