Završio prosvjed na Markovom trgu. Oporba: 'U pakao s bandom lopovskom'

-prosvjed

Pod nazivom "Dosta je! Odmah na izbore" danas se na Markovom trgu u 11 sati održava prosvjed koji organizira 11 parlamentarnih stranaka lijevo-liberalne oporbe, koje će s njega zatražiti zaustavljanje korupcije, kriminala, pljačke i HDZ-ove uzurpacije vlasti te raspisivanje izbora odmah

"Oporbeni prosvjed zapravo je predizborni skup, jer bi inače u njega bila uključena cjelokupna oporba, a ne samo lijevi dio političkog spektra", rekao je Hrebak na konferenciji za novinare HSLS-a u subotu.

"To je njihovo pravo, ušli smo u predizborno vrijeme i očekivano je da će se stranke aktivirati, što uostalom čini i HSLS. Volio bih na tom skupu čuti što to nudi alternativa, u čemu u bi oni bili bolji, to je dobro za građane i društvo i kako bismo mi ponudili nešto još bolje i sučelimo se sa konkretnim programima", dodao je.

Saborski zastupnik Nikola Grmoja (Most) izjavio je u subotu kako bi Most bio dio današnjeg prosvjeda na Markovu trgu kada bi to bio antivladin prosvjed, ali kako je od njega napravljen lijevi prosvjed, Most tamo nije dobrodošao.

Isključivanjem Mosta iz prosvjeda, učinjena je usluga Vladi i Plenkoviću koji sada može reći da ovi koji prosvjeduju ne žele Zakon o hrvatskom jeziku, očuvanje hrvatskog identiteta, rekao je Grmoja novinarima.

Ponovio je kako je lijeva opozicija inzistirala na tome da se Most isključi iz prosvjeda na Markovom trgu i napravila od njega lijevi predizborni skup.

Rekao je i kako organizatori nisu željeli da prosvjed bude masovan i antivladin, a kao razlog isključenja Mosta naveli su njegovo protivljenje ilegalnim migracijama.

Most od svoga stava neće odustati, taj stav štiti hrvatske zakone, hrvatsku granicu i, u biti, sigurnost hrvatskih građana, istaknuo je Grmoja.

Postoje istraživanja, dodao je, koja su pokazala da je Hrvatska jedna od najsigurnijih zemalja za noćne šetnje i Most to želi očuvati.

"Želimo očuvati hrvatski identitet i brinuti se prvenstveno za Hrvate, ako to smeta ovima iz Možemo, to je njihov problem", poručio je, spočitnuvši toj stranci da ju se nije moglo vidjeti na velikom prosvjedu ispred HDZ-a kad je nestala milijarda kuna iz INE.

Govoreći o radu Vlade ocijenio je da ona tjera Hrvate iz Slavonije, Srijema, Baranje, Podravine, a uvozi imigrante i dodatno snižava cijenu rada. Jedina politička opcija koja se suprotstavlja takvoj politici je Most, ustvrdio je.

Posljednji za govornicom bio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

"Vi, prekrasni ljudi, hvala što ste ovdje s nama, na Markovom trgu koji je postao mjesto otpora. Dosta je tiranije, dosta je laži, dosta je korupcije, dosta je HDZ-ova. Hvala svima vama, hvala svima ovdje, hvala i onima koji nas ne mogu čuti. Ima nas sve do Trga bana Jelačića", započeo je Grbin svoj govor i pozvao sve da viču "Dosta je!".

"Ovdje smo što smo ljuti i bijesni, ovdje smo jer znamo duboko u srcu da Hrvatska može bolje. Ovo je naša zemlja, ovo je naš dom i nećemo dopustiti nikome da nam ga otme, da nam ga ukrade kao sve ostalo. Ovo je naša zemlja, nikome je ne damo, ovo je Hrvatska, zemlja za koju se vrijedi boriti. Ovdje smo da se borimo za njenu budućnost, protiv sadašnjosti u kojoj nas potkradaju, vrijeđaju i napadaju fizički, kao našeg kolegu jučer u Zadru. Ovo danas je početak jedne prekrasne priče, priče koja će promijeniti Hrvatsku, koja će promijeniti sve što je u ovoj zemlji loše. Podsjetit ću vas što se dogodilo u samo dva mjeseca, prvo su pokušali kupiti neke medije jer nisu shvaćali da se ne može sve kupiti. Kad su shvatili da ne mogu kupiti sve, ostatku Hrvatske su uz lex AP pokušali zabraniti govoriti što misli. Ni to im nije bilo dosta, njima nikada nije dosta, uvijek hoće još. Onda su nam doveli ovu ljepotu i ovu radost, ovog Turudića. Ljudi, tako divno lagati, to ne može svatko. Ali, oni mogu, oni to znaju, njima je to cijeli život. Laži i krađa. A nama je toga dosta. Naša Hrvatska je drugačija, naša Hrvatska je bez korupcije, bez kriminala i gdje umirovljenici imaju normalne mirovine. Je li to normalno?! Hoćemo li to promijeniti?! Kako?! Zajedno! Hvala što ste došli ovdje jer ste poslali jednu prekrasnu poruku, da za ovu zemlju itekako ima nade. Zajedno ćemo Hrvatskoj vratiti budućnost", rekao je Grbin.