Zbog alimentacije roditelji u zatvor

Autor

U Općinskom državnom odvjetništvu u Zlataru koje je mjerodavno za našu županiju u prošloj te 2006. godine zaprimljena je

p_750589zag_aliment_txt.jpg
U Općinskom državnom odvjetništvu u Zlataru koje je mjerodavno za našu županiju u prošloj te 2006. godine zaprimljena je 41 kaznena prijava za kazneno djelo povrede dužnosti uzdržavanja na štetu djeteta ili maloljetne osobe.



Pritom se sankcioniraju očevi ili majke koji izbjegavanjem zaposlenja, mijenjanjem mjesta boravka ili prebivališta, otuđivanjem imovine ili na drugi način izbjegavaju obvezu koju su dužni obavljati na temelju sudske odluke. S alimentacijom povezuju se obično očevi, no od 41 prijave prijavljena su 33 muškarca i čak osam žena, odnosno majki - kazala je općinska državna odvjetnica Albina Tisanić-Grzelja.

Isplata duga

Podatak koji će mnogim samohranim majkama i očevima biti dragocjen je da se kaznena prijava može podnijeti neposredno na zapisnik državnom odvjetništvu, mjerodavnom Centru za socijalnu skrb ili najbližoj policijskoj postaji, a podnošenje se prijave ne naplaćuje.

Od 41 prijave odvjetništvo je podnijelo 23 optužna prijedloga, a u četiri slučaja odgodio početak kaznenog progona na temelju načela svrhovitosti prema kojem se “neplatiši” daje mogućnost da podmiri dugove u kraćem roku. U 2005. i ovoj godini sud je osudio 27 osoba, od kojih su dvije osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora, a u 25 slučaja izrečena je uvjetna osuda.

Kako objašnjava Albina Tisanić-Grzelja, u takvim slučajevima počinitelj mora u određenom roku isplatiti dugove te se obvezati da će svoje dijete ubuduće redovito uzdržavati.

Centar isplaćuje

Visinu alimentacije određuje sud prema imovinskom stanju roditelja i drugim kriterijima. Također, samohrani roditelji mogu Centru za socijalnu skrb uputiti zahtjev za privremeno uzdržavanje. Djetetu čiji roditelj ima pravomoćnu sudsku odluku, a obavezi ne udovoljava više od tri mjeseca, Centar isplaćuje pomoć, a poslije roditelj taj novac vraća centru.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije