Zbog "formalno-pravnih" razloga zagorska bolnica i dalje bez CT-a

Autor

Ministarstvo zdravstva poništilo je natječaj za nabavu CT uređaja za OB Zabok nakon što je državna komisija pronašla nek

p_304553ministar_ljubicic.jpg
Ministarstvo zdravstva poništilo je natječaj za nabavu CT uređaja za OB Zabok nakon što je državna komisija pronašla neke nedostatke u natječaju. Prema riječima ministra Nevena Ljubičića, riječ je o formalno-pravnim razlozima.


Iako se činilo da je ta priča završena, zabočka Opća bolnica, odnosno, nova županijska bolnica koja se gradi na Bračku, još uvijek nije dobila CT uređaj, a kako sada stvari stoje, neće ga ni dobiti tako brzo. Naime, javni natječaj kojeg je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi raspisalo za nabavku CT-a i na kojem je bilo ponuda, poništen je.

Kompromisna ministrova odluka

Podsjetimo, na temelju tendera kojeg je po nalogu Ministarstva dala izraditi OB Zabok, nova županijska bolnica na Bračku trebala je biti opremljena modernim umreženim sustavom digitalnih rentgenskih aparata, među kojima je trebao biti i šesnaestslojni CT uređaj, kakvog je ove godine dobila i bolnica u Krapinskim Toplicama.

Isprva, stav ministarstva je bio da je zabočkoj bolnici dovoljan jednoslojni, da bi na kraju, na inzistiranje čelništva zabočke bolnice da taj aparat bude višeslojni, ministar Neven Ljubičić donio odluku da se krene u nabavu četveroslojnog CT aparata, za što je potom i raspisan natječaj.

-Natječaj je poništen iz formalno-pravnih razloga jer u njemu nisu bile naznačene stvari koje su trebale biti, na što je upozorila državna komisija. Ono što je bitno je da ćemo mi ući u ponavljanje natječaja jer nam ta oprema treba, ona nam je nužna, s time da ćemo ovaj puta inkorporirati one primjedbe koje nam je državna komisija dala. Pokušat ćemo, dakle, do kraja godine iskoristiti taj dio sredstava, a ako ne, onda ćemo iduće godine – rekao nam je ministar zdravstva Neven Ljubičić, kojeg smo, nakon što je spomenuo razgovore s Upravom OB Zabok, pitali je li se komunikacija između ministarstva i OB Zabok, na čiji su se nedostatak u Zaboku svojevremeno žalili, sada popravila.

Otvorenje nove bolnice na proljeće?

-Mislim da je komunikacija apsolutno dobra jer niti jedan komadić opreme koji se za bolnicu praktično licitira, ne licitira se bez njih. Oni su zastupljeni u svim našim povjerenstvima i to je logično i to je normalno. Ali, dozvolit ćete da ne mogu diktirati proizvođača. Natječaj je natječaj. Ne bih rekao da oni pokušavaju diktirati proizvođača, ali to ne mogu ni raditi i da hoće –rekao je Ljubičić.
Što se tiče završetka opremanja i početka rada nove bolnice, ministar Ljubičić potvrdio je najave koje je više puta iznijela predsjednica Upravnog vijeća OB Zabok Sonja Borovčak.
-Moje su želje da tu bude negdje s proljećem, dakle, apsolutno u prvom dijelu iduće godine – rekao je Ljubičić.

Spomenimo na kraju da, kad je u pitanju stav Uprave OB Zabok, vezano uz nabavu CT uređaja, on je i dalje isti.

-Nama je samo važno da CT uređaj bude digitalni, višeslojni i da se nabavi što prije –kratko nam je rekao ravnatelj OB Zabok Ivica Balagović.
NAjčitanije