Zbog neizglasavanja proračuna, u Humu na Sutli bit će novi izbori!

Autor

Hum na Sutli prva je zagorska općina u kojoj će se sljedeće godine morati raspisati novi izbori. Općinski vijećnici na s

humnasutli.jpg

Hum na Sutli prva je zagorska općina u kojoj će se sljedeće godine morati raspisati novi izbori. Općinski vijećnici na svojoj preksinoćnjoj sjednici nisu izglasovali proračun koji je predložio načelnik Zvonko Jutriša, nakon toga nije izglasovana niti Odluka o privremenom financiranju.

Kako se do kraja godine više neće sazivati nova sjednica, 31. prosinca načelnik Jutriša morat će o tome obavijestiti Ministarstvo financija, Državni ured za reviziju te Ministarstvo uprave. U Hum tada dolazi upravni nadzor i nakon toga predložit će Vladi da imenuje povjerenika koji bi preuzeo ulogu Općinskog vijeća te raspisao nove izbore.

Kašnjenje


Sjednica je, inače, počela s desetak minuta kašnjenja, jer su vijećnici HDZ-a i HSS-a koji žele smijeniti predsjednika Vijeća Rajka Jutrišu čekali jednog člana HDZ-a da bi imali većinu, no on se nije pojavio. Kad je načelnik predložio proračun, nekoliko vijećnika HNS-a i SDP-a dalo je amandmane da se dio novca preusmjeri na neke druge komunalne radove koji nisu predloženi proračunom.



Božidar Breziščak Bagola

Božidar Breziščak Bagola, kojega je prekjučer HSS isključio i iz stranke, predložio je da se od 140.000 kuna namijenjenih Turističkoj zajednici, 120.000 preusmjeri za rad knjižnice. Prilikom glasovanja o amandmanima nijedan nije prošao, uvijek je omjer bio sedam za i sedam protiv, pa se prišlo izglasavanju proračuna koji je predložio načelnik. No, tada je, pak, svih 14 vijećnika bilo suzdržano. Kako Bagolin prijedlog nije prošao, za njega sada više nije osiguran ni novac za plaću u knjižnici, pa će od Nove godine dobiti otkaz i odlazi na burzu.

Nenormalna situacija

– U ovakvoj nenormalnoj situaciji, kad se već treći put preslagivala vlast, ovo se moralo dogoditi. Kad je izgubio načelničko mjesto Bagolu smo zaposlili u knjižnici, a on sad ruši općinsku vlast. Godišnje za plaću i ostale Bagoline troškove izdvajamo 160.000 kn, što je u nešto manje od tri godine oko 450.000 kn, a novi izbori stajat će nas 90.000, rekao nam je načelnik Jutriša.

Bagola za novine više ne želi ništa komentirati, no predsjednik HDZ-a Josip Tepeš kaže da je sve to isplanirana politička igra vijećnika SDP-a, HNS-a, ZDS-a i ZS-a, koja će sada najviše naštetiti mještanima, jer se neće moći realizirati najveće investicija - izgradnja kolektora. A i novi izbori stoje puno više nego što to tvrdi načelnik, kaže Tepeš.

Hoće li Bagola, Tepeš i ekipa moći smijeniti predsjednika?


Budući da je osam vijećnika iz HDZ-a i HSS-a uputilo predsjedniku Rajku Jutriši zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice, on ju je sazvao za 11. siječnja. Jedina točka koja je predviđena je izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Jutriši te jednom od dopredsjednika Gordanu Špiljaku. Budući da jednog od vijećnika HDZ-a, Željka Boršića, preksinoć nije bilo na sjednici o proračunu, pitanje je hoće li Bagola, Tepeš i ekipa imati osam ruku u zraku. No, to ionako sada ništa bitno ne mijenja.

Izvor: Večernji list

NAjčitanije