Zbog nove bolnice Zabok će dobiti i gradski prijevoz

Autor

Početak rada novoizgrađene županijske bolnice, koji će, prije svega, označiti i preseljenje svih odjela Opće bolnice Zab

p_271301IMG_3744 (675 x 448).jpg
Početak rada novoizgrađene županijske bolnice, koji će, prije svega, označiti i preseljenje svih odjela Opće bolnice Zabok sa sadašnjih lokacija u Zaboku na Bračak, donijet će i određene prometne probleme, koje aktualna gradska vlast ne želi dočekati nespremna.

Prije svega, riječ je o lošoj povezanosti javnim prometom Bračka s centrom grada. Željezničke stanice Špičkovina i Hum-Lug poprilično su udaljene od bolnice, a ona u Dubravi Zabočkoj, koja je bliže, u izrazito je lošem stanju. S druge strane, autobusni promet ni izdaleka nije dovoljno intenzivan za potrebe koje će uslijediti nakon što se OB Zabok u cijelosti preseli na Bračak.

Natječaj za koncesiju

Upravo zbog toga Grad Zabok planira raspisati natječaj za davanje koncesije za autobusni gradski prijevoz, pri čemu će budući koncesionar, morati prihvatiti određene gradske uvjete, prije svega da organizira prijevoz na cijelom području grada, a ne samo na relaciji Zabok – Bračak.

-Mi već imamo tri prijevozničke firme koje su spremne organizirati gradski prijevoz i na taj način omogućiti bolje povezivanje bolnice s centrom Zaboka, odnosno, područje grada s bolnicom. Za početak, zainteresirani smo da se gradski prijevoz organizira na liniji Špičkovina – Bračak – Zabok – Gubaševo i natrag, jer, bez obzira što imamo dvije željezničke stanice, one su jednako udaljene od same bolnice. Također, donijeli smo odluku da idemo urediti željezničku stanicu Dubrava, jer HŽ to nema u svojim planovima. Prvo ćemo urediti pristup i javnu rasvjetu, a potom, vjerojatno, uredit ćemo i sam objekt, kojeg su, uostalom, ljudi i izgradili, a željeznica potom uzela u vlasništvo pa zatvorila. Inače, ta je stanica puno bliže bolnici –objasnio je gradonačelnik Hanžek.

Autobus svakih pola sata

Također, napominje Hanžek, kad je u pitanju gradski autobusni prijevoz, koncesionar će morati voditi računa da frekvencija i učestalost autobusnih linija bude u skladu s potrebama bolnice.

-Frekvencija bi trebala biti veća u jutarnjim satima, dakle, prije početka radnog vremena za zaposlenike, ali i za one koji odlaze na pretrage, kontrole i slično, zatim, da za pred kraj radnog vremena i početak posjeta opet bude jače pokriveno, a to ´jače´ podrazumijeva da bi autobus trebao ići svakih pola sata. Moram reći da Grad pri tom želi izbjeći bilo kakvu subvenciju, ali to ne znači da bi gradska karta bila preskupa –rekao je Hanžek te najavio da će Grad urediti i autobusna stajališta, kako koncesionar putnike ne bi «kupio i puštao» na cesti.

Organiziranje gradskog autobusnog prijevoza, naglasio je Hanžek, vremenski je uvjetovano s početkom rada nove bolnice, jer bi prije toga, s obzirom na broj putnika, prijevozniku bilo teško poštivati vozni red. No, gradonačelnik Hanžek za sada još nema informacije kada će nova bolnica na Bračku početi s radom.

Opasan prilaz bolnici?

Osim javnog prijevoza, prometni problemi na Bračku očekuju se i kod osobnog prijevoza, jer na mjestu gdje se s glavne, državne ceste Bedekovčina – Zabok skreće prema novoj bolnici, još uvijek nije izgrađena treća traka, koja je, potvrdio nam je gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, predviđena projektom.

-Treći trak bi se trebao graditi na prilazu kod nogometnog igrališta, međutim, vlasnik zemljišta između pruge i ceste ne želi prodati, nego traži zamjensko zemljište, koje mu mi ne možemo dati. Što se tiče mogućeg izvlaštenja, to moraju tražiti Hrvatske ceste, odnosno, investitor od Hrvatskih cesta, ali mislim da to za sada ´šepa´ –rekao je Hanžek.
NAjčitanije