Zbog premalih kapaciteta: U Hrvatskoj započinje izgradnja novih zatvora

zatvor

Trenutačno je u Hrvatskoj čak tisuću osoba lišenih slobode više od sadašnjeg kapaciteta pa je u planu izgradnja pet novih zatvora. Danas je potpisan ugovor za izgradnju prvog na području općine Perušić, kapaciteta oko 400 zatvorenika. Druge dvije lokacije su u Sisačko-moslavačkoj i Osječko-baranjskoj županiji, piše HRT.

Na ovom pustom ličkom zemljištu pokraj Perušića za koju će godinu niknuti prvi potpuno novi zatvor sagrađen u samostalnoj Hrvatskoj. U njemu će biti smješteno 400 zatvorenika. Ugovor o realizaciji projekta potpisan je jutros u Gospiću, a ministar poručuje - to je tek početak velikog investicijskog ciklusa kojim bi se trajno trebao riješiti problem prenapučenosti hrvatskih zatvora. 

- Činjenica je da mi u ovom trenutku imamo gotovo 5 tisuća osoba lišenih slobode, a kapacitet naših zatvora je četiri tisuće. Dakle 1000 osoba više nego je kapacitet i mislim da je to dovoljan razlog da smo odlučili i odlučno krenuli upravo u širenje kapaciteta, rekao je Damir Habijan, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

Nova kaznionica u Perušiću stajat će oko 100 milijuna eura, a početak radova najavljuje se potkraj 2026. Lički župan zadovoljno trlja ruke, kaže - zatvor u Liku donosi 250 novih radnih mjesta, nove stanove i cijeli niz novih poslovnih prilika.  

- Naravno da će to bit i gospodarski zamašnjak uz proizvodnju hrane i sve popratne sadržaje koji su dio zatvorskog sustava, kaže Ernest Petry, ličko-senjski župan.

 A hrvatski zatvorski sustav je prebukiran, poručuju u ministarstvu, ponajprije zbog velikog broja uhićenih krijumčara ljudi, većinom stranaca, koji u zatvorima čekaju da se riješi njihova sudbina. 

- Tu je jasno da ih se ne može pustiti iz istražnog zatvora, oni čekaju pravomoćnost presude, a tu su vam presude godinu do godinu i 10 mjeseci je prosjek, govori Zvonimir Penić, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju.

U ovom trenutku na te zatvorenike otpada oko 45 % hrvatskih zatvorskih kapaciteta. Stoga će se prije zatvora u Perušiću sagraditi i 2 nova manja modularna objekta, svaki kapaciteta 150 zatvorenika. Gradit će se uz postojeće zatvore u Lipovači i Varaždinu gdje jedva čekaju početak projekta jer su, kažu, doslovno pretrpani.

- Kapacitet zatvora u Varaždinu iznosi 100 smještajnih jedinica, trenutno je popunjeno 182 smještajne jedinice, tj. imamo 182 posto prekoračenja kapaciteta, ističe Dinko Bunić, upravitelj Zatvora u Varaždinu.

Kako bi se problem prenapučenosti potpuno riješio, država planira u Žažini pokraj Petrinje i u Osijeku sagraditi još dva nova zatvora. U Žažini bi se preuredila bivša vojarna, a u Osijeku zgrada nikad završenog poljoprivrednog fakulteta, što je, kažu u ministarstvu, građevinski posebno zahtjevan projekt.

- Tamo su armiranobetonske konstrukcije gdje su procjene zapravo velikih novaca koje su potrebne da se te zgrade sruše, zaključuje Zvonimir Penić, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju.

Procjenjuje se da će ulaganje u 5 novih zatvora i opremu stajati oko 300 milijuna eura. Posljednji potpuno novi zatvori u Hrvatskoj su sagrađeni sada već davne 1987., kada su otvoreni zatvori u Splitu i zagrebačkom Remetincu. 

 

NAjčitanije