Zbog Tita mijenjali prezime: ‘Vršili su pritisak na narod’

tito

Puno je velikih nogometaša i generacija igrača raslo u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama koje su se kasnije osamostalile nakon raspada bivše Jugoslavije. Među njima, svoj put na terenu su gradila braća Milko i Boško Đurovski, a godinu stariji od njih dvojice, danas 61-godišnji Boško, govorio je o dijelu obiteljske povijesti koja je uključivala i ulogu Josipa Broza Tita, piše Dnevno.hr.

Tadašnji režim u bivšoj Jugoslaviji utjecao je na prilike u današnjoj Sjevernoj Makedoniji, odakle su Milko i Boško rodom, iz Tetova. Obiteljska povijest uključivala je dolazak na makedonsko tlo, a i promjenu prezimena, kako je u svojoj priči otkrio Boško Đurovski.

Nisu se ranije tako prezivali, no po riječima starijeg od dvojice poznate nogometne braće, politički ‘presing’ napravio je svoje.

- Naše izvorno prezime po ocu bilo je Stojanović, a po majci Petrović. To prezime Stojanović nosio je moj djed Nikola. Kada su moji otišli u Makedoniju, onda su se događale neke stvari… Kako to da ti objasnim… Takvo je neko vrijeme bilo - rekao je Boško Đurovski u svojoj priči za Kurir.

- Tito i njegovi suradnici vršili su pritisak na narod da se uzima prezime po nekom pretku i da se dodaje -ski na kraj, umjesto -ić. Moj pradjed bio je Đuro i onda su po njemu moji prihvatili prezime Đurovski - dodao je bivši nogometaš u svojoj ispovijesti.

Boško Đurovski govorio je i o svojoj ljubavi prema nogometu, koja je rasla uz strica, a stric je i njega i mlađeg brata Milka preporučio Crvenoj zvezdi dok su još bili školarci.

Boško je u Crvenoj zvezdi kasnije zaigrao prvo u mlađim dobnim kategorijama, potom u 11 godina dugoj karijeri u beogradskom klubu u profesionalnim vodama, a mlađi brat Milko također je bio u beogradskom crveno-bijelom dresu, da bi u drugoj polovici ’80-ih igrao za najveće rivale, u dresu Partizana.

Boško Đurovski se nakon završetka igranja vratio u Crvenu zvezdu kao trener, a ljubav prema tom klubu razvio je i Milkov sin Mario koji je također igrao za beogradske crveno-bijele.

Ova velika nogometna obitelj u kojoj su Boško i Milko odrastali u Tetovu ima i posebnu povijest, kako je pričao stariji od dvojice braće…