Željko Miketić osuđen na dobrotvorni rad

Autor

Poznati zagorski poduzetnik i plejboj Željko Miketić (48) iz Donje Stubice na zlatarskom je Županijskom sudu nepravomoćn

miketic.jpg

Poznati zagorski poduzetnik i plejboj Željko Miketić (48) iz Donje Stubice na zlatarskom je Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na 6 mjeseci zatvora, no kazna ćemu biti zamijenjena za rad za opće dobro.

Kobno kamatarenje


Time je završila višegodišnja sudska trakavica, koja je obilježena brojnim prekidima suđenja, višekratnim ispitivanjem istih svjedoka, a tijekom koje se doznalo o načinu poslovanja u poduzetničkim krugovima u Hrvatskoj devedesetih godina. Miketić u državni proračun mora vratiti i zlorabljeni iznos od 1.299.000 kuna. Miketić je proglašen krivim da je za sebe zadržao cjelokupne iznose od prodaje 10 automobila, odnosno novac od provizija koje je dobivao kao posrednik između kupaca i prodavatelja vozila. Još uvijek omiljeni Zagorec, Miketić, novac od prodaje automobila, navodi se u presudi, nije polagao na račun poduzeća Miketić d.o.o. kojemu je bio stopostotni vlasnik, već ga je zadržavao za sebe. A cijeli biznis s autima odvijao se u doba kad su njegova „kola krenula nizbrdo“. Naime, bavio se novčarskim poslovima : primao je uloge građana uz mjesečnu kamatu od 3 posto i posuđivao novac uz 5 posto.

Uskoro na uvjetnoj


No, dužnici mu nisu vraćali na vrijeme i zapao je u financijske teškoće. S obitelji se nakratko sklonio u SAD, jer je počeo dobivati prijetnje. Neki su iskoristili „zrakoprazni prostor“ i pokušali se na bilo koji način naplatiti od Miketića.Tako su neki i uzimali automobile za koje se Miketića ranije teretilo, ali je tužiteljstvo naknadno osustalo od progona za ta kaznena djela. Tako je bila i sporna tvrdnja iz optužnice da je Miketić prodao dva automobila kad je „debelo“ bio van granica Hrvatske. Miketić je na izdržavanju zatvorske kazne u Požegi za prijevare i dosad se odazivao na svaku raspravu, što nije čest slučaj kod takozvanih hrvatskih tajkuna kojima sudske klupe nisu mile. Kako doznajemo, Miketić bi krajem godine mogao izaći iz zatvora jer nakon odsluženja dvije trećine kazne ima pravo zatražiti uvjetno odsluživanje ostatka kazne.

Tekst i snimka : Zoran Gregurek

NAjčitanije