Ženska inicijativa i Mladi HNS-a KZŽ organizirali javnu tribinu

Autor

'Prevencija poremećaja u ponašanju kod djece i mladih', bila je tema javne tribine . Tribinu su održale Gordana Maligec

Prevencija poremećaja 2.jpg

'Prevencija poremećaja u ponašanju kod djece i mladih', bila je tema javne tribine . Tribinu su održale Gordana Maligec i Tanja Cujzek – djelatnice Obiteljskog centra Krapinsko-zagorske županije, na poziv Mladih i ŽI HNS-a KZŽ.

Pod poremećajima u ponašanju podrazumijevaju se sva ponašanja koja ometaju dijete ili mladog čovjeka u redovnom funkcioniranju, te mogu biti štetna i opasna za tog pojedinca, a i za njegovo okruženje. Kod poremećaja u ponašanju najčešće je rijeć o poremećajima koji se počinju očitovati u kući, obitelji, te vrtiću i školi. Poremećaje kod djece većinom mogu potaknuti činitelji rizika kao što su svjedočenje nasilju, reducirano vrijeme provedeno s obitelji, smanjena roditeljska kontola djece... Da bi se pojačala otpornost djeteta bitno je sagledati što je dobro i zdravo kod djeteta i u njegovom okruženju, te dijete usmjeriti na te čimbenike.

Kako prepoznati da se pojavluju poremećaji u ponašanju kod djeteta? Izostajanje iz škole, nedisciplina u školi, neposlušnost, prkosno suprotstavljanje, skitnja tijekom dana, bježanje od kuće, laganje, varanje, prijetnje, žicanje, pušenje, konzumiranje alkohola i drugih psihoaktivnih tvari, kršenje pravila, ispadi bijesa, povlačenje, osamljivanje, nedostatak empatije, pretjerani strah, psihosomatske teškoće, interesi neprimjereni dobi, odsutnost navika primjerenih dobi, česte promjene raspoloženja, neprimjerena komunikacija s vršnjacima/odraslima, nezrelo ponašanje, poremećen sustav vrijednosti, kršenje javnog reda i mira, nizak prag tolerancije na frustraciju samo su neki od pokazatelja. No jako bitna napomena je da se takva ponašanja moraju javiti više puta i trajati određeno vrijeme da bi se moglo govoriti o poremečajima u ponašanju.

NAjčitanije