Žestok napad Plenkovića na Milanovića

PXL_031024_121672365.jpg

Nakon što predsjednik Zoran Milanović nije dao suglasnost za odlazak hrvatskih časnika u misiju NATO-a kao potporu Ukrajini, Plenković je na sjednici Vlade optužio predsjednika Republike da laže, javlja Dnevnik.

"Ni na koji način ranije nije naznačio saveznicima da ima nešto protiv, kad je sudjelovao na NATO sastanku, a sada dva i pol mjeseca nakon toga, on je uskratio suglasnost ministarstvu obrane i ponovno ugrozio naš kredibilitet kod naših NATO saveznika", rekao je Plenković na sjednici Vlade u četvrtak. 


Milanović je dao suglasnost za 12 od 13 misija koje je tražila Vlada, ali ne i za Ukrajinu jer smatra da bi se Hrvatska na taj način mogla uvući u rat. Nakon što je PRH odbio dati suglasnost, o odlasku hrvatskih časnika u misiju odlučivat će Sabor, a potrebna je dvotrećinska većina. 

"Razina obmana i laži koje on širi na ovu temu je nezapamćena. Predstavlja narodu neku tobožnju ugrozu za hrvatske vojnike. Pozivamo zastupnike u Saboru da ne pristaju slijediti politiku koja je suprotna hrvatskim interesima, da se ponašamo kao da ne vidimo rusku agresiju na Ukrajinu", naglasio je Plenković dodajući da Ukrajina nije daleko od Hrvatske. 

"Nema razloga da ne pokažemo solidarnost uključujući i vojnu potporu Ukrajini", ustvrdio je premijer.

"Ovakva manipulacija koja ima za cilj kampanju je nezapamćena. Nikakve zaštite nacionalnih interesa ovdje nema, to je jedna laž i rekao bih zastupnicima da dobro razmisle kada će o ovome glasati u Saboru. Da razmisle svojom glavom, a ne zabijaju glavu u pijesak i budu u službi Milanovićeve predizborne kampanje a medije molim da istinito o ovome izvještavaju", poručio je Plenković. 

NAjčitanije