Zimska služba počela s radom

Autor Eugen Husak

Piše: Eugen Husak
Čišćenje autoceste Zagreb-Macelj preuzima strani koncesionar. Za razliku od prošle zime, kada su na

ralica1.jpg

Čišćenje autoceste Zagreb-Macelj preuzima strani koncesionar. Za razliku od prošle zime, kada su na najprometnijoj hrvatskoj prometnici «delali» kooperanti, strani iznajmljivači odlučili su kupiti vlastita vozila. Autocestu će «branit» sa 9 kamiona, podijeljenih u tri zone pokrivanja.

Jedna «baterija» odrađivat će prostor između Jankomira i Zaprešića, druga «bitnica» čisti od naplatnih kućica do Zaboka, dok će treća ekipa «brijati» od Zaboka prema Velikoj Vesi. U prvom dijelu zime posao će se nadzirati iz Zaboka, a najkasnije do 8. veljače, zapovijedat će se iz Krapine gdje završava gradnja modernog upravnog centra, opremljenog posebnim silosima za olakšano opskrbljivanje kamiona solju i kamenim agregatima. Za čišćenje je osigurano 4 i pol milijuna kuna.

Državne ceste

201 kilometar državnih cesta u našoj županiji od zimskih će radosti braniti 16 kamiona Hrvatskih cesta. Raspoređeni su na 4 mjesta pripravnosti, Podgoru Krapinsku, Pregradu, Zabok i Zlatar Bistricu. Prioritet su ceste sa dnevnim prometom većim od 4 tisuće vozila koje će se prevencije radi posipati isključivo solju.

Krapinska ekipa čisti od Velike Vesi do Macelja, od Začretja do Kuzminca, od Podgore do Huma na Sutli i između Macelja i Lepoglave. Pregrađani čiste od Gubaševa do Huma na Sutli te od Bežanca do Krapine. Zabočani rade do Poznanovca, graničnog prijelaza Razvor iza Kumrovca te do Donje Stubice. Kamioni iz Zlatar Bistrice «delaju» od Poznanovca do Konjščine, Novog Golubovca do Tugonice te Očure do Kuzminca. –Ako bude potrebno angažirat će se i dodatni kooperanti, ali ja se nadam da ćemo uz pomoć policije, uz pomoć iskustva koje naši ljudi koji održavaju ceste već imaju na ovom području te uz Božju pomoć da ne bude padalina uspjeti osigurati normalno održavanje prometa– nada se prvi čovjek Hrvatskih cesta za zagorsko područje mr.sc. Milan Govorčinović. Predviđa se da će čišćenje «koštati» oko 3 milijuna i 300 tisuća kuna.

Županijske ceste

Više standarde čišćenja najavljuju i u Županijskoj upravi za ceste koje u nadolazeću zimu ulaze tehnički opremljenije. Zastarjele Epoka posipače zamijenit će UNIMOG vozila. –Oni su se pokazali puno boljim na ovim našim uskim i zavojitim cestama, na kojima ima puno oštrih zavoja te uspona i padova. Također za razliku od Epoka koje kamioni vuku za sobom i koji uvijek jednolično posipaju, novi rotacioni posipači su puno racionalniji jer se ispuštanje soli i kamenog agregata može dozirati. Tamo gdje je stanje teže, recimo usponi ili zakriveni zavoji posipaju se više pa je i sigurnost na cesti veća– pojasnio nam je isplativost novih sustava, ravnatelj Uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije Vlado Kavač. Pod njegovim se nadzorom nalazi oko 700 kilometara cesta, koje će se braniti iz 5 mjesta pripravnosti: Đurmanca, Pregrade, Zaboka, Donje Stubice i Zlatar Bistrice. 220 kilometara cesta, kojima uglavnom prolaze autobusne linije, imaju prednost pri čišćenju.

U svim mjestima pripravnosti radit će kamioni Zagrebačkih cesta, osim na području Zlatar Bistrice gdje «delaju» Varaždinci. Kao i na višim razinama, u ŽUC-u, također se nadaju blagoj zimi, jer kažu, onda bi nam više «penez» ostalo za asfaltiranja. Za zimsko održavanje osigurano je oko 6 milijuna 700 tisuća kuna.

Stroga primjena Zakona

Nabrojanim vozilima na najvećim prometnicama treba pridodati i ralice, traktore i kamione 32 jedinice lokalne samouprave, koje čiste općinske i gradske ceste, a zimsko održavanje pomoći će i policija. Patrole na terenu dojavljivat će stanje na cestama, a policijski stav uoči zime je jasan. «Plavci» poručuju:»Striktno ćemo se pridržavati Zakona, a sva vozila koja ne budu imala propisanu zimsku opremu isključivat ćemo iz prometa, a vozače kažnjavati!»


Kako izgleda očišćena cesta ?


Očišćenom cestom ne smatra se crni asfalt već prometnica na kojoj se može nalaziti do 5 centimetara snijega i koja je prohodna uz upotrebu zimske opreme– upozoravaju cestari, koji mole građanstvo na razumijevanje i strpljenje u slučaju jačih padalina.

Što ako snijega bude previše ?

Broj kamiona na zagorskim cestama može se i dodatno povećati. U slučaju da zimske službe zbog količine snijega ne stignu čistiti prometnice, županica proglašava stanje elementarne nepogode, što cestarima omogućuje pravnu podlogu da po hitnom postupku angažiraju dodatne kooperante.

Izvor: Zagorski list

NAjčitanije