Zimska služba spremno čeka snijeg

Autor

Neznatne snježne padaline koje su proteklog tjedna pale u Zagorju, kao i niske temperature, nagovijestile su početak zim

p_952028zimska_služba.jpg
Neznatne snježne padaline koje su proteklog tjedna pale u Zagorju, kao i niske temperature, nagovijestile su početak zimskih uvjeta na cesti te potaknule brojna pitanja o spremnosti zimskih službi za čišćenje prometnica.

Sol i šoder su osigurani

Prema riječima voditelja zimske službe pri Upravi za ceste Krapinsko-zagorske županije Josipa Kartela, ovih dana će se održati sastanak s predstavnicima Hrvatskih cesta, na kojem će se uskladiti rad zimskih službi. Ipak, to ne znači da već sad nije sve spremno i za najgore zimske uvjete. -Mi imamo u nadležnosti 700 km županijskih i lokalnih cesta, na kojima rad zimskih službi po sezoni košta oko 6,5 milijuna kuna. Za predstojeću sezonu već smo rezervirali 2 tisuće tona soli i 3,5 tisuća tona kamenog agregata. Imamo pet mjesta pripravnosti. To su Pregrada, Krapina, Donja Stubica, Zabok i Zlatar Bistrica –rekao je Kartelo dodavši da suradnja s Hrvatskim cestama po pitanju zimskih službi nije upitna.

Prioriteti i stupnjevi pripravnosti

-Državne ceste imaju svoje prioritete, a mi imamo svoje. Nama su prioriteti prilazi bolnicama, školama, prema poslovnim objektima, nadvožnjacima, redovnim autobusnim linijama i slično – kaže Kartelo i objašnjava kako zimske službe imaju tri, odnosno, četiri različita stupnja pripravnosti, koji se određuju po intenzitetu padalina. Četvrti stupanj, rekao je, znači elementarnu nepogodu. Kako bi bila što spremnija, zimska služba, otkriva Kartelo, svakodnevno dobiva vremensku prognozu iz hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Kada kreće ralica?

No, bez obzira na način i kvalitetu pripreme zimskih službi, u vrijeme pojačanih padalina nezadovoljstvo građana zimskom službom sasvim je uobičajeno, pogotovo ako «ralica još ni jemput nije prešla».

-Mi idemo po potrebi, ali inače po pravilniku se ne ide dok snijeg pada, nego tek po prestanku padalina. Pet sati nakon padalina trebamo očistiti ceste u nizinskim dijelovima. Osim u izvanrednim situacijama, kad baš pada jaki snijeg, onda čistimo po potrebi –pojasnio je Kartelo.

Vozila moraju imati zimsku opremu

Na naše pitanje tko je odgovoran ako se zbog neočišćene ceste desi kakva prometna nesreća, odnosno, može li u tom slučaju kakvu odgovornost snositi zimska služba, Kartelo je odgovorio pomalo diplomatski. -Prema zakonu o sigurnosti prometa na cestama zimski uvjeti su kada je na cesti snijeg i poledica. To znači da za takve uvjete moraju vozila biti opremljena, dakle, da moraju imati zimsku opremu. Ne mora cesta biti crna –odgovorio je Kartelo.

Spomenimo na kraju da zagorska Županijska uprava za ceste ne obavlja samostalno poslove zimske službe, već ih za njih obavlja tvrtka Županijske ceste Zagrebačke županije, koja, budući nema dovoljno tehnike da pokrije sve ceste, kaže Kartelo, javnim natječajem dio poslova daje tvrtkama podizvođačima.
NAjčitanije