Zimski pohod planinara na Belecgrad

Hrvatsko planinarsko društvo «Belecgrad» iz Belca u nedjelju se ponovno potvrdilo dobrim organizatorom plani

p_369490planinari (855 x 641).jpg
Hrvatsko planinarsko društvo «Belecgrad» iz Belca u nedjelju se ponovno potvrdilo dobrim organizatorom planinarskih susreta i opravdalo priznanje Hrvatskog planinarskog saveza koji je 2005. godine nagradu za najbolji planinarski dom ili planinarsku kuću dodijelio kući Belecgrad.

Oko 200 planinara iz planinarskih društava iz Zagreba, Varaždina, Čakovca, Ivanca, Konjščine, Marije Bistrice, Zlatar Bistrice, Oroslavja, Zlatara…sudjelovalo je u tradicionalnom «Zimskom pohodu na Belecgrad».

Premda je vrijeme bilo sve samo ne zimsko, baš proljetni ugođaj pridonio je dojmljivosti susreta i planinarskog druženja u prirodi. Planinarima su se pridružili i brojni mještani Belca, Zlatara, Lobora…a za dobro raspoloženje svih sudionika, koji su uživali u domaćim delicijama, od kuhanih kobasica do gulaša od veprovine, pobrinuli su se «Dečki z bregov». Sviralo se i pjevalo, dakako, bez razglasa, a ispijene «škropce» nitko nije brojio.

-Već mi dugo nije bilo tak lepo- kazao je zadovoljni 83-godišnji Franjo Juriša iz Zlatara, koji nije htio prepustiti ovaj susret podno stare gradine Belecgrada koja se prvi put spominje 1334. godine. Mnogi su se i popeli do utvrde koja se nalazi 3,5 kilometra sjeverno od Belca, na 540 metara nadmorske visine, na južnim padinama Ivanščice.

-Dio planinara odlučio se za penjanje do vrha Mindžalovec ili Osinec- riječi su agilnog predsjednika HPD «Belecgrad» i poznatog zagorskog glazbenika Stjepana Hanžeka koji je predsjednik belečkih planinara od osnutka društva 1998. godine.


NAjčitanije