Žive vani, a liječe se ovdje! HZZO im želi stati na kraj

hzzo-kartice.jpg

Oko 200 tisuća ljudi ne živi u Hrvatskoj, ali ovdje ima zdravstveno osiguranje. U velikoj mjeri riječ je o pograničnim radnicima ili ljudima koji po europskim pravilima mogu biti osigurani u Hrvatskoj. Međutim ima tu i onih koji su u sivoj zoni. HZZO vjeruje da će novom mjerom barem donekle smanjiti mogućnost za manipulaciju, piše HRT.

Preko 24.000 pacijenata upisano je u ordinaciju obiteljske liječnice Branislave Čilić u Zagrebu. Među njima su i pacijenti koji ne žive u Hrvatskoj. Jedan pacijent otišao je živjeti u inozemstvo još 2014.

Liječnica kaže da taj pacijent ima devet godina osiguranje zbog rada u Njemačkoj, a zdravstveno osiguranje mu je u Hrvatskoj. Liječnica navodi kako je jučer primila poziv pacijentice iz Njemačke koja je tražila antibiotik.

Višak broja zdravstvenih osiguranika u odnosu na broj stanovnika

Pacijenti iz ordinacije dr. Čilić čine mali dio od otprilike 200.000 zdravstvenih osiguranika koji su višak u odnosu na broj stanovnika u Hrvatskoj.

U Zagrebu je najveća razlika između broja stanovnika i broja zdravstvenih osiguranika. Radi se o brojci 41.500. Na drugom mjestu nalazi se Splitsko-dalmatinska županija s razlikom od 27.600. Iz HZZO-a govore da neprestano provjeravaju jesu li se promijenile okolnosti na temelju kojih je netko dobio zdravstveno osiguranje.

"Osigurane osobe HZZO-a su i one osobe koje nemaju prebivalište u RH, ali se osiguravaju prema europskim propisima o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti. Radi se, primjerice, o članovima obitelji osiguranika koji radi u Hrvatskoj, ali oni tu ne žive", rekla je za HRT Dijana Vuksan iz Službe za zdravstveno osiguranje HZZO-a.

U tu skupinu se ubrajaju i umirovljenici koji nisu osigurani u Hrvatskoj, ali ne žive ovdje. Također, ubraja se i veći broj pograničnih radnika koji rade u Hrvatskoj, ali ne žive ovdje.

HZZO želi smanjiti veliku razliku

"Većina pacijenata koja odlazi iz Hrvatske, nakon raskida ugovora sa svojim prethodnim poslodavcem, odlazi se odjaviti u HZZO i isti čas se prijavi kao nezaposlena osoba koja po principu solidarnosti ima pravo na zdravstvenu zaštitu u Hrvatskoj", govori dr. Čilić za HRT.

Od 1. travnja na snagu su stupile zakonske izmjene prema kojima se osiguranici koji se vode kao nezaposlene osobe do kraja lipnja trebaju javiti u HZZO za provjeru svog statusa. Nakon toga se jednom u tri mjeseca osobno moraju javiti HZZO-u kako bi se utvrdilo ispunjavaju li i dalje sve uvjete za osiguranje kao nezaposlene osobe.

U HZZO-u vjeruju da će takvom praskom barem donekle smanjiti veliku razliku između broja stanovnika i broja zdravstvenih osiguranika.