Zlatarski umirovljenici susreli se s karizmatičnim biskupom Komaricom

Autor Ž. Slunjski
Banja Luka 024 (2).JPG

Šezdesetak članova zlatarske Udruge umirovljenika ponedjeljak, 7. listopada, provelo je na cjelodnevnom izletu u  Bosni i Hercegovini. Prvo je odredište bila Banja Luka, drugi grad po veličini u susjednoj državi, a u samome gradu prva je postaja bila posjet katoličkoj katedrali sv. Bonaventure. I srdačan susret i razgovor s umirovljenim biskupom, karizmatičnim mons. Franjom Komaricom.

Uvaženi crkveni dostojanstvenik nije gledao na kazaljke sata i razgovarajući sa zagorskim umirovljenicima prisjetio se kako je u svojim dječačkim danima s majkom vlakom  doputovao do Zlatar Bistrice, a potom su pješačili u Mariju Bistricu. Nevenka Sedak Benčić darovala je umirovljenom biskupu bocu stare zagorske šljivovice , a poznata „babica s kolačima“, Biserka Hajdek, pitu sa zagorskim jabukama. U gradu s 10 000 zasađenih stabala, nije izostao ni posjet džamiji Ferhadiji i pravoslavnom saborskom hramu čiji je sat povezan s atomskim satom u Frankfurtu. Članice su bile oduševljene razgledom banjalučke tržnice na kojoj nema čega nema, od zadivljujućih vrganja i blagvi do kestena i što je najvažnije – po znatno nižoj cijeni od hrvatskih! Slobodne trenutke i sunčani dan mnogi su iskoristiti u potrazi za poznatim ćevabdžinicama , jer ne kušati na daleko znan banjalučki ćevap, kao da se nije ni bilo u prelijepome gradu s 1000 kafića i restorana. Dakako, i zajednička fotka ispod sata koji stoji na 9 sati i 11 minuta, sjećanje na 27. listopada 1969. kada je Banja Luku pogodio potres jačine šest stupnjeva po Richteru.

Iz Banja Luke put je nastavljen prema Jajcu, uz posjet slapovima Krupe na Vrbasu, dvadesetak kilometara udaljenim od središta Republike Srpske. A pet kilometra prije  Jajca nalazi se jedno od najstarijih bosanskohercegovačkih svetišta Podmilačje. Na posljetku stiglo se i u Jajce, grad kojega su nedavno putopisci britanskoga  magazin Time Out izabrali na drugo mjesto među 18 najljepših mjesta u Europi. Jajce je, kako spominju , posebno i čarobno mjesto koje fascinira posjetitelje u što su se uvjerili i zagorski penzići koji su ušli i u katakombe, svojim aparatima ovjekovječili čuveni plivski vodopad, a posjetili su i nedaleko plivsko jezero i mlinčiće.

 

 

NAjčitanije