ZNANSTVENICI: Imat ćemo cjepivo protiv raka i spasiti stotine tisuća, ako ne i milijune života

Dino Stanin/PIXSELL - cjepivo

Milijuni života mogli bi se spasiti revolucionarnim novim cjepivima za niz stanja, uključujući rak, kažu znanstvenici. Jedna vodeća farmaceutska kompanija uvjerena je da će lijekovi za rak, kardiovaskularne i autoimune bolesti i druga stanja biti spremni do 2030. godine. Studije o ovim cjepivima također obećavaju, a neki istraživači kažu da je napredak za koji bi inače bilo potrebno 15 godina postignut za 12 do 18 mjeseci zahvaljujući uspjehu cjepiva protiv covida-19, piše The Guardian.

Dr. Paul Burton, glavni medicinski direktor farmaceutske kompanije Moderna, rekao je kako vjeruje da će njegova kompanija moći ponuditi takve tretmane za "svaku vrstu bolesti" za samo pet godina. Moderna je stvorila uspješno cjepivo protiv koronavirusa, a razvija cjepiva protiv raka usmjerena na različite vrste tumora.

"Imat ćemo to cjepivo i bit će vrlo učinkovito i spasit će stotine tisuća, ako ne i milijune života. Mislim da ćemo moći ponuditi personalizirana cjepiva protiv više različitih vrsta tumora", rekao je Burton, prenosi Index.

"Mislim da smo posljednjih mjeseci naučili da mRNA nije namijenjena samo za zarazne bolesti ili samo za covid. Može se primijeniti na sve vrste bolesti; maligne bolesti, zarazne bolesti, kardiovaskularne, autoimune i rijetke bolesti... Imamo studije u svim tim područjima i sve su vrlo obećavajuće", rekao je Burton za The Guardian.
"Mislim da je pandemija ubrzala razvoj ove tehnologije. To nam je također omogućilo da povećamo proizvodnju, tako da smo izuzetno dobri u brzoj proizvodnji velikih količina cjepiva", objasnio je Burton.