ŽUC odradio 10 milijuna eura vrijedan posao. Kolar: 'Dižemo kredit i nastavljamo'

IMG_2775.JPG

Foto: Rikard Jadan

Svoj dio posla vezanog za sanaciju prometne infrastrukture, pratećih objekata, zgrada i opreme oštećene u potresima prije više od tri godine, završila je i Županijska uprava za ceste Krapinsko – zagorske županije, a na odrađene sanacije danas su se na konferenciji za medije osvrnuli i ravnatelj ŽUC-a KZŽ, Stjepan Sirovec, te zagorski župan Željko Kolar.


Kako je izvijestio Sirovec, ŽUC je sanirao ukupno 11 klizišta na županijskim i lokalnim cestama u vrijednosti oko 1, 5 milijuna eura, od kojih je većina bila u podsljemenskoj zoni, kao i na sjeverozapadu županije gdje se posljednjih godina klizišta i najviše stvaraju. Također, sanirano je i 9 propusta i mostova na županijskim i lokalnim cestama, ukupne vrijednosti oko 1,7 milijuna eura.

Kako je naglasio Sirovec, kad su u pitanju sanacije klizišta, radovi su u sto postotnom iznosu financirani iz Fonda solidarnosti Europske unije, dok su kod sanacije propusta i mostova EU sredstva 'pokrivala' 80 posto troškova, a preostalih 20 posto radova financirala je Županijska uprava za ceste iz vlastitih sredstava. – Razlog za to je što smo postojeće mostove koje smo rušili i obnavljali, a koji su bili preuski i oštećeni, dizali na standarde, dakle, dodatno ih pojačali i proširili za suvremene uvjete korištenja pa smo onda taj iznos od 20 posto financirali sami – objasnio je Sirovec.


Osim klizišta, propusta i mostova, treća grupa radova koja je također odrađena jest interventna sanacija potresom oštećenih kolnika na županijskim i lokalnim cestama. Pri tom su se, pojasnio je Sirovec, primijenjivale dvije vrste tehnologije. Negdje se strojno mijenjao čitavi habajući sloj asfalta, a negdje su se samo sanirale pukotine. Vrijednost strojne sanacije čitavog gornjeg sloja asfalta na području više zagorskih gradova i općina iznosi preko 5,5 milijuna eura, dok je na sanacije pukotina specijalnom masom utrošeno oko 137 tisuća eura, izvijestio je ravnatelj Sirovec.


Župan Kolar izrazio je zadovoljstvo odrađenim sanacijama. – Vidljivo je da smo u vrlo kratkom vremenu odradili jedan velik i zahtjevan posao, koji nije rađen u normalnim okolnostima, s obzirom na to da je u vrlo kratkom roku trebalo izvesti velik broj radova na brojnim, različitim lokacijama – istaknuo je Kolar te dodao da je bila riječ o svojevrsnoj utrci s vremenom, budući da se mogućnost iskorištavanja sredstava Fonda solidarnosti EU pojavila odjednom i trebala se iskoristiti u vrlo kratkom roku.


Također, Kolar je naglasio kako je osim o velikom poslu, ovdje riječ i o vrlo velikoj financijskoj investiciji. – Budući da još uvijek neki naši građani nemaju pravu sliku o vrijednosti eura, ja ću ovdje još spomenuti kune, dakle, sveukupno smo odradili investicije u vrijednosti 10,1 milijun eura, odnosno čak 76,1 milijuna kuna. To je ogroman iznos, s time da je naše vlastito učešće bilo u iznosu od 409 tisuća eura ili više od 3 milijuna kuna, a to se, kao što je rekao ravnatelj Sirovec, odnosi na ona poboljšanja koja smo radili na mostovima i propustima jer smo na njima sami morali financirati proširenja i izgradnju pješačkih staza - naglasio je Kolar.


Također, ovu priliku župan Kolar je iskoristio da najavi još jednu infrastrukturnu investiciju, kroz koju će se obnoviti 54 kilometara županijskih cesta, a za što će se Krapinsko – zagorska županija kreditno zadužiti za 4 milijuna eura. Ta bi se investicija, kako je rekao, trebala realizirati tijekom ove jeseni te  proljeća i ljeta 2024. godine.