Župan Hajdaš pustio u pogon sušaru za kukuruz

Autor

LOBOR – Zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić i državni prvak u oranju Tomislav Kuharić u petak su svečano pustili u

kuruza.jpg

LOBOR – Zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić i državni prvak u oranju Tomislav Kuharić u petak su svečano pustili u pogon sušaru za kukuruz. Ovaj inovativni stroj vrijedan 256 tisuća kuna kupili su članovi stočarske udruge Strojni prsten iz Zlatara uz izdašnu dotaciju Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, koje je za tu svrhu osiguralo 168.000 kuna. Ostatak su isfinancirale obitelji koje se bave uzgojom kukuruza : Kuharići, Krušelji, Domitrani i Novaki.


„ Ovakve projekte će ubuduće podupirati i Županija koji su u interesu više članova, u ovome slučaju objedinjenih u udruzi. Nešto slično već smo sufinancirali kod udruge povrćara sa 75 tisuća kuna „, istaknuo je zagorski župan koji uskoro i sam „odlazi“ u poljoprivrednike. Naime, volontirati će na farmi Tomislava Kuharića za vrijeme kad će on biti na svjetskome natjecanju orača na Novome Zelandu. Jedan do suvlasnika novoga stroja T. Kuharić, rekao je da će sušara uvelike uštedjeti vrijeme, novac i prostor proizvođačima kukuruza.


„ Dnevni kapacitet sušare je 100 tona kukuruza koji se na polju priprema za konzumaciju u štalama. Umjesto deset i više dana koliko mi je prije trebalo za sušenje 150 tona kukuruza, sad ću taj isti psoao napraviti za najviše dva dana „, istaknuo je Kuharić. Osim suvlasnika sušare, nju će moći uz povoljne uvjete koristiti i drugi članovi Strojnoga prstena.

Tekst i snimka : Zoran Gregurek

NAjčitanije