Župan Kolar: 'Dok postoje županije, trebaju postojati i županijske policijske uprave'

'Županija i policijska uprava imaju različiti ustroj i ingerencije, ali nam je cilj isti. Želimo da se stanovnici Krapinsko-zagorske županije i stranci koji nam dolaze kao turisti ili investitori osjećaju sigurnima', rekao je župan krapinsko-zagorski Željko Kolar.

  IMG_6546.jpg

Župan Željko Kolar primio je danas u svom uredu predstavnike Policijske uprave krapinsko-zagorske, predvođene načelnikom Jakobom Bukvićem, gdje su, između ostalog, razgovarali o stanju sigurnosti na području županije. Kako je naglasio Kolar, odgovaravši na novinarsko pitanje o najavljenom teritorijalnom preustroju MUP-a, prema kojem bi se ukinula i krapinsko-zagorska PU, njegov stav i stav svih hrvatskih župana je isti: 'Dok postoje županije, trebaju postojati i županijske policijske uprave'. A s našom, zagorskom policijskom upravom i njenim vodstvom, Kolar je itekako zadovoljan.

 - Županija i policijska uprava imaju različiti ustroj i ingerencije, ali nam je cilj isti. Želimo da se stanovnici Krapinsko-zagorske županije i stranci koji nam dolaze kao turisti ili investitori osjećaju sigurnima. A na temelju svih statističkih podataka, kao i pokazatelja općeg stanja sigurnosti, PU krapinsko-zagorka je među najboljima ili čak najbolja u Hrvatskoj. Sukladno zakonu, ja mjesečno primam statističke podatke i izvješće o radu policijske uprave, no, naravno da ima niz aktivnosti koje radimo zajedno, kako na prevenciji, tako i na mnogim drugim bitnim stvarima – rekao je župan Kolar.

 Kako je naglasio, stanje sigurnosti je posebno bitno i pod povećalom javnosti od kad su počeli brojni teroristički napadi, ali i od kad je tzv. balkanska ruta postala zanimljiva migrantima i izbjeglicama.

- Na desetke tisuća migranata je prošlo kroz područje Krapinsko-zagorske županije, ali zbog sjajne organizacije MUP-a i malu pomoć naših službi, kao što su Hitna pomoć i Crveni križ, stanovnici naše županije to nisu osjetili, niti za to znali, osim ako slučajno nisu baš naišli na kolonu autobusa – istaknuo je Kolar.

Svi ti pokazatelji dobrog općeg stanja sigurnosti, rezultat su dobrog, predanog i motiviranog rada policijskih službenika i njihovih rukovoditelja, a koristi od toga su višestruke, naglasio je Kolar, te kao primjer istaknuo i utjecaj na gospodarstvo, jer, kako je rekao, investitorima koji žele investirati je također vrlo važna činjenica da će njihova investicija, odnosno, njihova imovina i poslovanje u Zagorju biti sigurni.

Načelnik Jakob Bukvić također je zahvalio županu Kolaru na dobroj suradnji, koja je, kaže, svakodnevna.

-Čujemo se kad kod je to potrebno, ali i svakog mjeseca dostavljamo Županiji podatke o našim rezultatima. I sad ćemo na sjednici Županijske skupštine detaljno analizirati podatke vezane za prošlu godinu, no, bez obzira na to, mogu vam ukratko reći da je stanje sigurnosti dobro, da je broj kaznenih djela u padu, kao i broj smrtno stradalih u prometu, koji je kontinuirano u padu unazad dvadeset godina. Prošle godine, tako, bilježimo samo šest smrtno stradalih osoba – istaknuo je Bukvić te naglasio kako je ta brojka, razmjerno s brojem stanovnika, u okvirima statistike kakvoj teže mnoge države EU i kakvu žele dostići do 2020. godine. Načelnik Bukvić napomenuo je da je sve to rezultat prevencije koju provodi PU Krapinsko-zagorska, te se usput zahvalio građanima koji slušaju upozorenja i savjete policije, jer je upravo to dovelo do dobrih rezultata, odnosno, visokog stupnja sigurnosti u Zagorju, posebno stupnja sigurnosti u prometu.

NAjčitanije