Župan Kolar od jeseni postaje i predavač na Političkoj akademiji

SDP-ovac Željko Kolar i HDZ-ovac Damir Jelić političarima će u tandemu predavati Menadžment u politici

IMG_4472.JPG

SDP-ovac i dugogodišnji župan krapinsko-zagorski Željko Kolar i bivši HDZ-ovac i karlovački župan Damir Jelić, koji se nedavno povukao iz politike, udružuju akademske snage, doznaje Jutarnji.hr.

Dvojica iskusnih političara na jesen će ideološke razlike staviti na stranu i "političarima koji žele znati više" u tandemu predavati predmet Menadžment u politici u sklopu nove Političke akademije Visoke škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays.

Program je, kako piše na web stranicama Bernaysa, namijenjen gradonačelnicima, načelnicima, županima, pročelnicima, saborskim zastupnicima, predsjednicima gradskih vijeća i četvrti, ali i "drugim dionicima političkog života u Hrvatskoj koji imaju želju i potrebu proširivati svoje znanje". Tu će učiti kako voditi političke kampanje, koje komunikacijske strategije koristiti, što je to krizni menadžment, kako donositi odluke i biti lideri... Kolar i Jelić zajedno će, u sklopu tog programa, izvoditi predmet Menadžment u politici koji bi se od jeseni trebao održavati svake subote, deset subota zaredom, ukupno 40 predavanja. Ukupna je cijena programa Političke akademije 12.000 kuna.

Na pitanje kako je došlo do neočekivanog spoja dojučerašnjih političkih rivala i hoće li biti svjetonazorskih prijepora na kolegiju, Damir Jelić odgovara za Jutarnji.hr:

- Nikako, nećemo mi ulaziti u dubinska stranačka promišljanja. Ja ne bježim od svojih demokršćanskih uvjerenja, ali teorija je nepobitna. Tu neće biti nikakvih ideoloških problema jer menadžment to ne poznaje. U svakom je upravljanju bitno poslušati uspješne priče, a Kolar je uspješan jer ga ljudi biraju.

Dodaje da je u međuvremenu stekao i status doktora znanosti pa će njegova domena biti teme kao što su političko liderstvo, strateško komuniciranje i vođenje kampanja.

- Već postoje školovanja i političke akademije unutar stranaka, i to je dobro, ali ovo je jedna univerzalna razina. Što više različitih tipova i ideja, tim bolje - govori, priznajući da je u profesionalnom smislu puno naučio od profesora Velimira Sriće iako nisu politički istomišljenici.

Željko Kolar, od 2013. župan krapinsko-zagorski, kaže kako je primijetio da među političarima nedostaje konkretnog znanja.

- Lako je političarima koji su u velikim strankama koje imaju svoje stranačke akademije, ali vidite da sada dolazi puno političara koji su nezavisni i njima nedostaje nekih osnovnih znanja - ističe Kolar.

Kako kaže, da je riječ bila o ideologiji, ne bi niti pristao biti predavač na programu.

- Na lokalnoj razini ideologija i nije toliko bitna, važni su projekti, a to će biti moj posao, ispričati kako ide put od ideje, razvoja projekta, do realizacije - navodi Kolar, dodajući da će govoriti na konkretnim primjerima, recimo projektu inkubatora za startupe što je i sam realizirao, piše Jutarnji.hr.

NAjčitanije