Županija je loš gospodar

Autor

Općinsko vijeće Krapinskih Toplica donijelo je odluku kojom traži od Skupštine Krapinsko-zagorske županije da Općini vra

voda.jpg
Općinsko vijeće Krapinskih Toplica donijelo je odluku kojom traži od Skupštine Krapinsko-zagorske županije da Općini vrati osnivačka prava i udio u Zagorskom vodovodu, kojeg je Općina na Županiju prenijela 1995. godine.


Riječ je o 5,33% udjela u tom najvećem zagorskom distributeru pitke vode, a kao razlog traženja povrata Općinsko vijeće u Odluci je navelo nepoštivanje članka 4. Ugovora iz 1997. godine kojim se Županija obvezala da će sa «preuzetim osnivačkim pravima i udjelom postupati pažnjom dobrog gospodara u cilju kvalitetnog rješavanja pitanja vodoopskrbe Općine Krapinske Toplice».
Vijećnici Krapinskih Toplica zaključili su da Županija nije, sukladno tom članku, poduzela radnje u svrhu rješavanja pitanja vodoopskrbe na području općine, te da stoga nije izvršila svoju obavezu preuzetu Ugovorom, zbog čega traže povrat osnivačkih prava.

Tražili povrat još 2001.

Naime, topličko Općinsko vijeće odluku o prijenosu svog udjela u Zagorskom vodovodu na KZŽ donijela je na traženje Županije još 1995. godine, a navodni razlozi su bili želja Županije za okrupnjavanjem radi lakšeg gospodarenja i financiranja izgradnje vodoopskrbnog sustava. No, ista općinska politička garnitura 2001. godine zatražila je od Županije povrat udjela kako bi «sami preko svog predstavnika u skupštini Zagorskog vodovoda štitili svoje interese» uz obrazloženje da od 1995. do 2001. godine «Općina Krapinske Toplice nije ispunila preko Županije svoje interese u izgradnji vodoopskrbne mreže na svom području».

Taj je zahtjev Županija tada odbila uz kratko obrazloženje da je u interesu Krapinsko-zagorske županije da ima udio u Zagorskom vodovodu.

Novi zahtjev

Sadašnji sastav Općinskog vijeća Krapinskih Toplica na čelu s predsjednikom Ivanom Rožićem, sada je ponovilo zahtjev za povrat.
-Općina Krapinske Toplice na svom području, a iz proračuna, uložila je u izgradnju sustava vodoopskrbe, u razdoblju od 2000. do 2005. godine, iznos od 8 milijuna i 340 tisuća kuna. Od 2003. godine otplaćuje se HABOR-u kredit od 2,5 milijuna kuna za iste svrhe i za 2006. godinu planira se uložiti iz proračuna također u izgradnju vodoopskrbnog sustava iznos od 900 tisuća kuna. Općinsko vijeće Krapinskih Toplica smatra da su ta sredstva ulaganja dovoljan razlog za povrat osnivačkih prava prvobitnom nosiocu i da bi ta kapitalna ulaganja morala biti definirana kroz određena prava – pojasnio nam je Rožić te dodao da njihov zahtjev nema nikakve veze sa samom tvrtkom Zagorski vodovod d.o.o. s kojom su u Krapinskim Toplicama vrlo zadovoljni.

-Napominjem da je poslovna suradnja između Zagorskog vodovoda i Općine Krapinske Toplice na profesionalnom i kvalitetnom nivou, te smatram da bi ta suradnja bila potpuna kad bi u Skupštini Zagorskog vodovoda interese Općine i ona sama zastupala – zaključio je predsjednik Vijeća koje je zadužilo načelnika Milana Zubića da u ime Općine «poduzme potrebne radnje».

Vlada ulaže na temelju Županijskih projekata

Da su ulaganja u vodoopskrbni sustav dublji problem nego što se čini iz ovog slučaja, pokazala je i revizija koja je Krapinsko-zagorskoj županiji dala naputak da za uložena sredstva treba povećati temeljni kapital Zagorskog vodovoda, što još uvijek nije učinjeno, a predsjednica Županijske skupštine Sonja Borovčak kaže da se na tome radi, no da to sporo ide, jer nije riječ o jednostavnoj stvari.
Isto tako, budući Zagorski vodovod ima 20 suvlasnika, među kojima je najveći KZŽ sa 26,41%, dok Grad Zabok kao drugi ima 8,6%, neki postavljaju pitanje eventualne promjene omjera udjela s obzirom na visinu investicija, odnosno ulaganja pojedinih suvlasnika.

-Bez obzira na sve, nikako se ne mogu složiti s tim da se Županija ne ponaša kao dobar gospodar. Uvažavam argumente Krapinskih Toplica jer se svaka Općina trudi oko vodoopskrbe budući je voda najvažnija. No i Krapinsko-zagorska županija ima obvezu da se pobrine da svaki žitelj županije ima pitku i zdravu vodu. Uostalom, onaj ugovor vrijedan 280 milijuna kuna koji je Zagorski vodovod potpisao s Vladom za razvoj vodoopskrbe na području KZŽ, potpisan je upravo na temelju projekata i programa Županije –rekla je Sonja Borovčak.
NAjčitanije