Županija: Plan Javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti

Autor

Godišnji program rada Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području naše županije bila je

p_801224zlatovrana.jpg
Godišnji program rada Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području naše županije bila je tema press konferencije održane u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Među osnovne aktivnosti ove ustanove kojoj je osnivač Krapinsko-zagorska županija i u ovoj godini svakako spada sprečavanje daljnje degradacije zaštićenih područja uz provođenje stručnog nadzora, istaknula je na početku pressice županica Vlasta Hubicki.

Ravnatelj Javne ustanove Ivica Ištok istaknuo je kako se za još neke lokalitete izrađuje stručna podloga, kako bi se na njima proglasila preventivna zaštita u kategoriji značajni krajobraz. Posebno je istaknuto kako će se nastaviti već započet projekt monitoringa kockavice, zaštićene biljne vrste, kao i monitoring ptičje vrste zlatovrana, koja u Hrvatskoj obitava još jedino na području naše županije. I to prema raspoloživim podacima, svega pet parova.

Na pressici je također istaknuto pokretanje projekta genofonda Gupčeve lipe. U Gornjoj Bedekovčini će se krenuti sa stručnom snacijom, nastavlja se uređenje zaštićenog krajolika Zelenjak, a nastavit će se već započeto obilježavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti naše županije.

U dijelu koji se odnosi na promicanje i edukaciju svakako treba spomenuti planirano tiskanje publikacije od nazivom „Zaštićene prirodne vrijednosti Krapinsko-zagorske županije – Kako štititi prirodu naše županije“.

Inicijativa za izdavanje ove publikacije pokrenuta je sa ciljem da se javnost upozna s povijesnim razvojem zaštite prirode, kao i podacima o zaštićenim prirodnim vrijednostima po kategorijama zaštite i stupnju ugroženosti. U ovoj će se publikaciji posebno obrađivati pitanja i odgovori o tome kako štititi prirodu u Krapinsko-zagorskoj županiji. Tu će se nadalje naći vodič kroz propise o zaštiti prirode, kao i niz drugih korisnih uputa o ponašanju u prirodi, što bi trebalo pomoći svima koji borave u prirodi da ne ugroze prirodne ljepote područja kojim se kreću.

Na koncu, podsjećamo da je na našem području petnaest lokaliteta, odnosno posebno vrijednih područja, a uz to se i 27 posto površine Parka prirode Medvednica nalazi na području naše županije. Nadalje, ovdje obitava, ovisno o kategorijama ugroženosti, 17 vrsta sisavaca, 6 vrsta ptica, 3 vrste gmazova, 23 vrste riba i čak 43 biljne vrste o kojima smo svi dužni posebno skrbiti.

Uz sve to, prostornim planom županije, gradova i općina predviđena je zaštita većeg broja novih, prirodno posebno vrijednih područja. Na taj način Krapinsko-zagorska županija bi se uključila među one malobrojne čija je ukupna zaštićena površina prema Zakonu o zaštiti prirode iznad standarda koji vrijedi i u razvijenim europskim zemljama.
NAjčitanije