Županija s dva milijuna kuna subvencionira prijevoz učenika

Autor

Krapinsko-zagorska županija upravo je uspješno završila pregovore s prijevoznicima i dogovorila jedinstvenu cijenu mjes

autobus_torta.jpg

Krapinsko-zagorska županija upravo je uspješno završila pregovore s prijevoznicima i dogovorila jedinstvenu cijenu mjesečne karte u maksimalnom iznosu od 460 kuna za prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola na području Županije, a po principu Županija kao jedna tarifna zona.

I za predstojeću školsku godinu Županija će ustrajati na očuvanju standarda obitelji učenika te učenički prijevoz subvencionirati s 15 posto, a s najmanje toliko u subvenciji mjesečne učeničke karte sudjelovat će i gradovi i općine.

Unatoč velikom financijskom udaru na županijski proračun koji će zbog recesije, ali i srpanjskih mjera Vlade u ovoj godini ostati bez najmanje četiri milijuna kuna prihoda, Županija ustraje u primjeni modela i politike cijena učeničkog prijevoza i njegovog subvencioniranja, koji je uvela prije dvije godine kada je Vlada ukinula pravo na besplatni prijevoz učenika.

Roditelji su tada bili prisiljeni plaćati mjesečne karte i do 1050 kuna, a u socijalno ugroženim obiteljima zbog visoke cijene prijevoza dovedeno je u pitanje daljnje školovanje učenika. Županija je u pregovorima s prijevoznicima ustanovila model za jedinstvenu cijenu mjesečne učeničke karte i subvencioniranje prijevoza od strane Županije, općina i gradova.

Zahvaljujući ovogodišnjoj utvrđenoj cijeni karte i subvencijama Županije te općina i gradova, roditelje mjesečna karta za učenika neće stajati više od 330 kuna, po čemu se Krapinsko-zagorska županija ubraja među rijetke u Hrvatskoj koja ulaže u politiku niskih cijena učeničkog prijevoza čime stvara znatne uštede roditeljima učenika i zagorskim kućnim budžetima.

NAjčitanije