Županijska vlast pred raspadom

Autor

Gašenjem LS-a, nestao je jedan od potpisnika Sporazuma o zajedničkom formiranju vlasti, kojeg je prošle godine potpisalo

p_532257poglavarstvo_vani.jpg
Gašenjem LS-a, nestao je jedan od potpisnika Sporazuma o zajedničkom formiranju vlasti, kojeg je prošle godine potpisalo pet stranaka, SDP, HSS, HNS, LS i HSU. Zbog toga će trebati potpisati novi sporazum, no prema najavama čelnika zagorskog HSU-a, to neće proći bez novog koalicijskog «potresa».



Vladajuća županijska koalicija, nakon trzavica oko izbora novog ravnatelja zabočke Opće bolnice, nalazi se pred novim «potresom», koji bi, u najgorem slučaju, mogao dovesti čak i do novih izbora u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Naime, svi u koaliciji slažu se da Sporazum o zajedničkom formiranju vlasti, kojeg je 10. lipnja prošle godine potpisalo pet stranaka, SDP, HSS, HNS, LS i HSU, više ne vrijedi jer je prošle subote, gašenjem LS-a, prestao postojati jedan od potpisnika. No, većina njih, što su nam potvrdili i predsjednica zagorskog SDP-a Sonja Borovčak te donedavni čelni čovjek zagorskih LS-ovaca Ivan Sadaić, ne vide u tome nikakav problem te kažu da će se taj Sporazum ovih dana zajedničkim dogovorom promijeniti i prilagoditi novonastaloj situaciji.

Borovčak i Sadaić: «Dogovorit ćemo se»

-Članovi Županijske skupštine i Poglavarstva, koji su bili članovi LS-a, ostat će u koaliciji, odnosno, ući će u SDP ili HNS, tako da koalicija nije upitna. Sad još vršimo dogovore oko toga, no o svemu ćete na vrijeme biti obaviješteni –rekao je Ivan Sadaić, koji će, gotovo sigurno, prijeći u SDP, a vrlo je vjerojatno da će u istu stranku i dvojica LS-ovih članova Županijske skupštine.

-Prelaskom LS-ovaca u SDP omjer unutarkoalicijskih snaga neće se promijeniti, jer su SDP, HNS i LS na izbore izašli sa zajedničkom listom. Naši odnosi definirani su još prije izbora i do sada smo uvijek izrazito korektno međusobno surađivali, sve smo rješavali dogovorima, a tako ćemo i nastaviti –rekla je Sonja Borovčak.

Posavec: «Neću više potpisati ovakav sporazum»

Ipak, za predsjednika zagorskog HSU-a Božidara Posavca, stvari nisu tako jednostavne. On, naime, nije zadovoljan dosadašnjim odnosom koalicijskih partnera prema njegovoj stranci, a još uvijek nije zaboravio ni nedavnu smjenu svog stranačkog kolege Dragutina Jakuša iz Upravnog vijeća zabočke Opće bolnice.

-Ovaj Sporazum više ne vrijedi. U njemu piše da LS dobiva jednog člana Poglavarstva, a LS-a sada više nema. Tko će sada dobiti to mjesto u Županijskom poglavarstvu ne znam, ali LS sigurno neće kad LS-a više nema. Ja sam pitao što će sada s time biti i rečeno mi je da ćemo se dogovoriti –rekao je Božidar Posavec te dao naslutiti da se vladajućoj županijskoj koaliciji spremaju novi ozbiljni problemi.

- Ovakav sporazum ja više ne želim potpisati ni sa kim jer ovo je manjkav sporazum prema kojem ja mogu biti politički linčovan i ne mogu ništa. U njemu stoji da se sva sporna pitanja rješavaju dogovorno, a oni ih rješavaju na silu. To onda za mene nije sporazum. Ne mogu se stvari rješavati dizanjem ruku. Ti čim potpišeš sporazum postaješ njegov vazal i on te primi za uši i navlači kako hoće –nezadovoljan je Božidar Posavec.




Predsjednik zagorskog HSU-a Božidar Posavec


Kupovanje vijećnika i u Zagorju?

-Nakon što se obave dogovori i sastavi se tekst novog sporazuma ja ga neću potpisati. Najprije ću ga dati našem predsjedništvu da ga pregleda, mi imamo i svoje pravnike, pa neka predsjedništvo donese odluku –kaže Posavec te dodaje da HSU ima i unutarstranačkih problema koje mora riješiti.

- Dva naša člana u Poglavarstvu glasala su protiv našeg stranačkog kolege Dragutina Jakuša i predsjedništvo je upoznato s tim te će do kraja ovog mjeseca odlučiti što će biti s njima. Ima više mogućnosti, a jedna je čak da se raspusti Županijska organizacija HSU-a, onda su vijećnici slobodni, no to se možda neće dogoditi s obzirom da imamo najavu da su neki naši vijećnici kupljeni i sad treba vidjeti koji su to. Mi imamo takvu informaciju i sad je treba provjeriti jer ako su naše vijećnike uspjeli kupiti oni koji govore «mi ne kupujemo vijećnike» onda tu nešto ne štima, netko laže. Navodno da imaju tri naša vijećnika u Skupštini i zato se tako bahato ponašaju –rekao je Posavec te na naše pitanje o «kupcu» rekao da ne zna o kome se radi, ali da ima informaciju da je riječ o jednom od potpisnika Sporazuma.

Izvor: Zagorski list
NAjčitanije