Zvonjava crkvenih zvona simbolično je obilježila ulazak Hrvatske vojske u Knin u Oluji

I ove godine pročitana su imena poginulih i nestalih branitelja VRO Oluja

Milan Sabic.jpg

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnicu oslobodilačke operacije Oluje u kojoj su 1995. oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, te omogućene oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Središnja svečanost održava se u Kninu, a program je koncipiran u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo s obzirom na specifične okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa zbog čega je broj uzvanika ograničen i određena je fizička distanca. Dio svečanosti odvijat će se na stadionu NK Dinara uz najviše tisuću uzvanika i građana.

Pročitana su imena poginulih i nestalih branitelja VRO Oluja.

Na gradskom stadionu pročitana je povjesnica Vojno redarstvene operacije Oluja 95. Ispaljeno je 26 počasnih plotuna iz šest topničkih oružja, usijelidio je prelet aviona MIG-21.

Na tvrđavi se zavijorila hrvatska zastava.

Vijence su položili pemijer Plenković, predsjednik Sabora Jandroković, a  položile su ih i udruge obitelji stradalnika Domovinskoga rata. Predsjednik Republike Zoran Milanović u društvu Roberta Hranja također je položio jvijenac u Kninu. Vijenac su položili zajedno predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović s izaslanstvom jedinica lokalne samouprave koje je predvodio župan šibenski Marko Jelić.

Molitvu za sve poginule branitelje i njihove obitelji vodi vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Zvonjava crkvenih zvona i ove je godine u jutarnjim satima simbolično obilježila ulazak Hrvatske vojske u Knin tijekom vojno-redarstvene operacije Oluja.


NAjčitanije