Prethodni članak
Sljedeći članak

Mate Fio: “Na svim razinama postižemo odlične rezultate“

Nešto više od dvije godine djeluje Škola nogometa Zabok


Prije nešto više od dvije godine ustrojena je Škola nogometa Zabok, spajanjem omladinskih pogona tri zabočka kluba: Mladost Zabok, Rudar DZ i Đalski. U početku je bilo puno otpora prema tom projektu, no čini se da se ŠN Zabok pokazala kao dobar potez tri zabočka kluba. Trenutnu situaciju u ŠN Zabok i planove za budućnost prezentirao nam je voditelj Mate Fio.

-U početku je bilo dosta skeptika, a priznajem da smo i mi sami imali dozu straha kako će to sve funkcionirati. Sad s odmakom od dvije godine mogu reći da je to bio jedan nadasve hrabar potez koji je zahvaljujući našim predsjednicima, trenerima i svima koji djeluju u naša tri kluba zaživio na svim razinama i polako ali sigurno pokazuje rezultate – govori nam voditelj ŠN Zabok, Mate Fio.

Od početka je ŠN Zabok imala visoke ciljeve.

-Postavili smo si dva cilja. Jedan je pokušati stvoriti reprezentativca Hrvatske ili stvoriti igrača za najjače europske klubove, a drugi kontinuirano stvarati igrače koji će biti nosioci igre u našem seniorskom sastavu. Pokazalo se da smo na pravom putu jer čak je šest naših juniora nastupalo za prvi sastav kluba – otkriva nam Fio.

Sama ŠN Zabok podijeljena je na dva dijela. Jedan je rad s niže dobnim skupinama od prstića do limača gdje je primaran razvoj sportskih osobina bez imperativa rezultata,  a drugi je rad s dobnim skupinama od mlađih pionira do juniora gdje je fokus na razvoju i usavršavanju osobina specifičnih za određenu dobnu skupinu.

ŠN Zabok danas broji 270 članova koji imaju odlične uvjete za rad.

-Zahvaljujući Gradu Zaboku i Hrvatskom nogometnom savezu dobili smo kvalitetan travnjak s umjetnom travom, pa cijelu zimu možemo održavati treninge vani. Time smo znatno podignuli uvjete rada, a tako je lakše privući i kvalitetne trenere. Stalno ulažemo u infrastrukturu. Ovih dana stići će nam i kamera Pixellot air s kojom ćemo moći raditi detaljnije video-analize kako momčadi, tako i pojedinca – zadovoljan je uvjetima Fio.

Dobri uvjeti donose i  sve bolje rezultate.

-Juniore i kadete uspjeli smo stabilizirati u 2. NL-centar, gdje polako postajemo respektabilni klub s pretenzijom prema prvim ligama. Pioniri trenera Kovačića bili su drugi u 2. NL-centar, sa samo bodom zaostatka za prvakom. Moramo istaknuti da smo jedina škola u Zagorju koja s dva naslova na suveren način bez ijednog poraza, a ostvarili su ih naši kadeti i limači. Od kadeta očekujemo velike stvari i u 2. ligi središte, dok naši limači osvajaju trofeje gdje god se pojave. Bili smo najuspješnija momčad Zimskog prvenstva. Kroz selektivni proces dva su igrača ŠN Zabok sudjelovala na završnici Prvenstva Hrvatske i tako došli na korak reprezentativnog poziva. Već dvije godine imamo i žensku nogometnu ekipu o kojoj skrbi trener Marko Belanović i koja postiže odlične rezultate. Općenito na svim razinama postižemo odlične rezultat – zadovoljan je Fio.

Planovi za budućnost su veliki.

-Primarni nam je cilj svake godine „izbaciti“ dva-tri igrača za seniorsku momčad. Nadalje ćemo raditi na usavršavanju i edukaciji naših trenera na svim razinama. Pionire ćemo „pokušati“ dići u 1. NL-središte i zadržati status u njoj. Hvala svim trenerima koji svojim radom na najbolji mogući način prezentiraju našu školu nogometa. Isto tako zahvaljujem se i svim našim polaznicima i polaznicama ŠN Zabok, a posebne zahvale idu roditeljima i sponzorima – završio je Fio.

Još članaka iz "Sport"

Facebook