Prethodni članak
Sljedeći članak

Odlična sezona Atletskog kluba Zabok

Iako je osnovan tek prije godinu i pol dana najmlađi zabočki klub postiže hvalevrijedne rezultate


Djeluje tek godinu i pol dana, a ne sjećamo se da je ijedan zagorski klub u tako kratkom periodu napravio takve pomake u radu i pozitivno uzdrmao zagorsku i zabočku sportsku javnost, kao što je to učinio Atletski klub Zabok. Klub je osnovan u kolovozu 2017. godine i već je do kraja te 2017. imao niz uspješnih rezultata, no protekla 2018., prva cjelovita godina od postojanja bila je jednom riječju fantastična, kako rezultatski, tako i po organizaciji brojnih natjecanja i okupljanja članstva. Danas AK Zabok broji 108 članova, od čega su 34 redovni članovi, 43 članova atletske škole, 27 članova škole trčanja i 4 rekreativca. U HAS-u je registrirano 52 natjecatelja svih dobnih kategorija.

Pet državnih naslova

Atletičari Zaboku zabilježili su preko 900 nastupa na raznim atletskim natjecanjima, a osvojili su čak pet državnih naslova, dva u pojedinačnim i tri u ekipnim natjecanjima. Prvaci Hrvatske tako su postali Nikola Špoljar u planinskom trčanju na duge staze i Matija Grabrovečki u trailu, oba u seniorskoj konkurenciji. Ekipa u sastavu Nikola Špoljar, Marko Gorički i Matija Grabrovečki okitila se naslovom prvaka Hrvatske u krosu, Nikola Špoljar, Marko Gorički i Damir Hršak ekipni su prvaci Hrvatske na duge staze, a ekipa u sastavu Matija Grabrovečki, Nikola Špoljar, Marko Gorički okitila se državnim naslovom u trailu. Najuspješniji pojedinac kluba, Nikola Špoljar, viceprvak je Hrvatske u trailu, dok je ujedno i treći polumaratonac Hrvatske. U ekipnom dijelu natjecanja bilježimo i dva druga mjesta na ekipnom Prvenstvu Hrvatske u planinskom trčanju uphill i polumaratonu. Ukupno devet seniorskih medalja.

Odlično na državnim smotrama guraju i mlade snage kluba. Medalja nije bilo, ali bilo je vrlo zanimljivih plasmana među deset na PH. Tako je kadetkinja Inga Sadaić bila sedma u brzom hodanju, a mlađi kadet David Posavec deseti u utrci na 600 metara, dok je kadetkinja Monika Leljak osvojila osmo mjesto na kupu RH u bacanju diska.

Jelena Brezak, Nikola Špoljar i Matija Grabrovečki zabilježili su i nastupe na Svjetskom prvenstvu. Jelena i Matija nastupili su na SP u trailu koje se održalo u Španjolskoj, dok su se Jelena i Nikola nastupili na SP u planinskom trčanju na duge staze, koje se održalo u Poljskoj.

Najbolji zagorski atletski klub

Na godišnjim listama HAS-a p prvi puta su se našli i atletičari Zaboka van trkačkih discplina, prije svih kadetkinje i kadeti koji su se natjecali i u skoku u vis, skoku u dalj, bacanju diska, bacanju kladiva, bacanju kugle i brzom hodanju. To samo govori da se u AK Zabok daje pažnjama svim atletskim disciplinama, no trčanje je ipak dominantno. Na godišnjoj HAS-ovoj rang listi za AK Zabok drži 21. mjesto u konkurenciji 92 hrvatska kluba i najbolji je zagorski atletski klub.

Važno je napomenuti da je AK Zabok sve ove uspjehe postigao vlastitim snagama, uz pomoć članarina i donacija privatnih tvrtki koje su prepoznale kvalitetan rad. Situacija bi od ove godine trebala biti nešto lakša jer je AK Zabok u prosincu primljen u punopravno članstvo Sportske zajednice Grada Zaboka, pa će participirati u raspodjeli novčanih sredstava.

- Moramo biti prezadovoljni rezultatima. Uz mala sredstva s minimalnom opremom, bez nekih ključnih atletskih rekvizita, uređenog bacališta i atletske staze postignuli smo odlične rezultate. Pokrenuli smo inicijativu za izgradnje atletske staze u sklopu obnove SC Zaseka, a drago mi je da smo tu naišli na veliko razumijevanje gradske uprave. U izgradnju atletske staze polažemo velike nade jer bi zagarantirala vedriju budućnost za razvoj atletike u Zaboku i sigurno još više dobrih rezultate – riječi su Matije Grabrovečkog, predsjednika AK Zabok i još uvije aktivnog atletičara koji postiže odlične rezultate.

Još članaka iz "Sport"

Facebook