Prethodni članak
Sljedeći članak

Međunarodni dan sestrinstva u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice


U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice obilježen je Međunarodni dan sestrinstva, koji se obilježava svake godine 12. svibnja. Taj dan je odabran zbog datuma rođenja i sjećanja na čuvenu Florence Nightingale, utemeljiteljicu modernog sestrinstva. U Bolnici je obilježen prigodnim predavanjem za medicinske sestre i tehničare na temu „Humor u zdravstvu“. Predavanje, radionicu i trening su održali Zoran Vukić i Ivan Horvat iz Udruge CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora.

Tom prigodom je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra bolnice Danijela Barić mag.med.techn. naglasila važnost sestrinske profesije rekavši da biti medicinska sestra ili tehničar nije samo zanimanje, nego prije svega poziv.

„Sretna sam što danas mogu s kolegicama i kolegama obilježiti Međunarodni dan sestrinstva na jedan drugačiji, za nas novi način. Prijašnjih godina praksa je bila da na navedeni dan medicinske sestre/tehničari za svoje kolege i goste pripreme predavanja aktualnih tema. No, kako sad već drugu godinu za redom planiramo i provodimo Plan edukacija i radionica samostalno te u suradnji sa drugim zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, njih 15 godišnje, možemo reći da si na „naš dan“ možemo priuštiti nešto drugačiju ulogu. Iznimno mi je zadovoljstvo da su to ove godine bili Crveni nosovi sa kojima imamo hvaljenu suradnju na našem Odjelu za medicinsku rehabilitaciju djece. Njihova tema „Humor u zdravstvu“ je upravo ono što nam svim treba i svakako koristi obzirom na izazove i stresne situacije koje nam profesionalna svakodnevica nosi. Naša proslava tu ne prestaje, u nastavku slijedi zajednički izlet kojem se svi veselimo. Koristim priliku da svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitam Međunarodni dan sestrinstva te zahvalim na trudu, radu, stručnosti i požrtvovnosti koju ulažu u svakodnevni rad s našim pacijentima. Naše zanimanje je i naš životni poziv, iznimno važan za funkcioniranje zdravstvenog sustava te nam glavna težnja mora biti očuvanje i razvoj sestrinstva kakvo svi zaslužujemo.“

Čestitkama se pridružio i ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Danijel Javorić Barić, mag.iur. naglasivši koliko je ponosan što bolnica zapošljava 227 medicinskih sestara/ tehničara te se nada da će ih u budućnosti biti još veći broj. Zahvalio im je na svakodnevnoj brizi i skrbi za pacijente. Naglasio je kako se, sa svojim timom, svakodnevnim naporima trudi učiniti bolnicu poželjnim poslodavcem kako za medicinske sestre i tehničare tako i za ostale medicinske i nemedicinske radnike.

Prigodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, predavanje i radionicu na temu „Humor u zdravstvu“ održao je Zoran Vukić, osnivač CRVENIH NOSOVA i klaunovadoktora te se osvrnuo na današnje predavanje:

„Nakon poziva i uspješno realiziranog gostovanja klaunovadoktora u Specijalnoj bolnici za fizikalnu rehabilitaciju Krapinske Toplice u prosincu 2023.godine, odnosno njihovom Odjelu za rehabilitaciju djece, nastavili smo suradnju te pronašli način uspostavljanja redovnog programa donošenja životne radosti. Djeca pacijenti i osoblje bolnice su pozdravili početak redovnih posjeta klaunovadoktora koji svojom maštovitošću i radošću uspješno preokreću djeci duge dane provedene na rehabilitaciji u ljepše i razigranije trenutke, te na taj način „skraćuju“ vrijeme oporavka i unaprjeđuju kvalitetu života tijekom rehabilitacije.
Kao sljedeći korak ove suradnje najavili smo i provedbu programa Humor u zdravstvu (HUZ) 6.5.2024. godine. Radi se o programu CRVENIH NOSOVA koji se sastoji od predavanja i radionice čiji je cilj inspiriranje liječnika i medicinskih sestara/tehničara za korištenje humornih alata u svakodnevnom radu. Ekspertiza humora koju CRVENI NOSOVI prezentiraju govori o humoru kao komunikacijskom sredstvu kojim se olakšava komunikacija između medicinskog osoblja i pacijenata, te na taj način doprinosi humanizaciji boravka pacijenata na liječenju u bolnici. Program Humor u zdravstvu je priznat od Hrvatske komore liječnika i Hrvatske komore medicinskih sestara, te se sudjelovanje na programu boduje unutar navedenih komora.“

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook